Toamna Muzicală Clujeană

Programul „Toamnei Muzicale Clujene” continuă, astăzi, cu concertul simfonic susținut de orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, cel va avea la pupitru pe Gabriel Bebeşelea și la flaut pe Silvia Careddu. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19 la Colegiul Academic. Din programul serii fac parte: Carl Filtsch- Uvertura în Re major, op. 35; Carl Reinecke- Concertul în Re major pentru flaut, op. 283; Robert Schumann Simfonia nr. 1 în Si bemol major, op. 38.

Gabriel Bebeşelea este recunoscut ca unul dintre „cei mai înzestraţi dirijori ai României ultimelor decade” (Jurnalul Festivalului „George Enescu”, 2011). Câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matacic” de la Zagreb, Gabriel Bebeşelea este şi deţinătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010. Imediat după acest concurs, a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2013/2014, a fost numit Dirijor Invitat Principal la Filarmonica din Sibiu, al cărei dirijor permanent a devenit în stagiunea 2014/2015. În 2015, a fost numit Dirijor Principal al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, iar din 2017 este dirijorul principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Născută la Cagliari în 1977, Silvia Careddu a studiat la Conservatoire National Supérieur de Musique din Paris și a fost flautist solo al Filarmonicii Arturo Toscanini, după care a devenit flautist solo al Konzerthausorchester Berlin, Wiener Symphoniker și a Operei de Stat din Viena-Filarmonica din Viena. A făcut parte din Kammerakademie Potsdam și a colaborat cu Mahler Chamber Orchestra, cu Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestra Festivalului Budapést, Orchestra de Cameră a Europei și Orchestra Philharmonia. Silvia Careddu este membru fondator al Alban Berg Ensemble Vienna,

Din 2011 este profesor de flaut la Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin și susține cursuri de master în Europa și Asia.

Toamna Muzicală Clujeană este cel mai important festival internaţional de muzică clasică din România, după festivalul internaţional bianual „George Enescu”. Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1965 şi, cu o mică excepţie (un an de întrerupere), festivalul şi-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii.
În mod tradiţional, oferta muzicală a festivalului este eclectică atât cronologic, cât şi componistic şi interpretativ. În cadrul festivalului au loc concerte simfonice, vocal-simfonice, precum şi recitaluri camerale şi solistice acoperind întreaga istorie a muzicii clasice, de la primele partituri până la compoziţii contemporane.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut