Toamna Muzicală Clujeană 2019

p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 120%; }

Seară de muzică franceză. Dirijează Bruno Mantovani, solistă Varduhi Yertsyan

vineri, 18 octombrie, 19. 00 * Colegiul Academic

Ce seară ne aşteaptă! Cu siguranţă, după numele invitaţilor şi programul de concert, o seară veritabil regal.

Dirijor este Bruno Mantovani, fiul celebrului dirijor şi compozitor Annunzio Paolo Mantovani (1905-1980), nume cunoscut graţie celebrei Orchestre Mantovani.

Revin la Bruno (n. 8 octombrie, 1974), compozitor şi dirijor, nume apreciat şi invitat pe mari scene de concert.

La 37 de ani a devenit director al Conservatorului de la Paris. În martie, 2019, a fost numit director al Ensemble orchestral contemporaine, poziţie ce devine efectivă începând cu ianuarie, 2020. În octombrie, 2018, lucrarea “Threnos” a fost interpretată în premieră mondială absolută de la fel de cunoscuta Chicago Symphony Orchestra, dirijor Marin Alsop. În fine, în 2010, obţine Claudio Abbado Kompositionspreis, premiu care se adaugă multor altele.

Compozitorul Bruno Mantovani acoperă aproape toate genurile, de la simfonic la muzică de cameră, operă, balet… Sunt de amintit lucrări precum baletul “Siddharta”, “L’ autre cote” (operă), “Dedale” pentru pian, “Happy hours” pentru violină, Jazz Connotation pentru pian, Tocar pentru harpă, “Trait d’ union” pentru clarinet, “Da Roma” pentru clarinet/violă şi pian, “Face a face” pentru patru clarineţi, “Haunted Nights” pentru clarinet/pian şi vibrafon, “Icare” pentru două piane…

Varduhi Yertsyan (n. 1981, Erevan) este absolventa Conservatorului Naţional Superior de Muzică de la Paris, specializări în pian şi muzică de cameră. Calitatea interpretărilor i-au adus şi îi aduc numeroase invitaţii, pianista fiind des prezentă pe scene de talie cum sunt Sala Pleyel de la Paris, Halle aux Grains de Toulouse, Casa de Musica Porto, Concertgebouw Amsterdam, Filarmonicile din Shanghai şi Strassbourg… Între dirijorii cu care a colaborat se află Tugan Sokhiev, Fabien Gabel, Alexander Anissimov, Bruno Mantovani, acesta din urmă fiindu-i alături şi în concertul de vineri seara.

Programul cuprinde lucrări de Maurice Ravel (“Ma mere l’ Oye” şi “Bolero”), Camille Saint-Saens (Concertul nr 2 pentru pian în sol minor op 22) şi Claude Debussy (“Marea”)

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie