Teatru | „Creangă și Eminescu” pe scena TNAMT

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Teatrul Național Aureliu Manea din Turda invită publicul să se bucure de două manifestări, în actuala locație, Fabrica de Teatru (fosta Fabrică de Bere). Este vorba de spectacolele „Capra cu trei iezi”, inspirat din opera lui Ion Creangă, și Floarea mea albastră”, bazat pe fragmente mai mult sau mai puțin cunoscute din viața și opera lui Mihai Eminescu.

“Dacă Luceafărul ne-a lăsat atâtea poezii minunate, noi de ce să nu-l cinstim, rememorându-le, din când în când? Și ne-am gândit să rememorăm nu numai excepționala operă ci și atmosfera vremurilor apuse mult prea devreme. Pentru poeți este la fel de important să se gândească nu numai la ce a făcut Eminescu pentru noi, dar mai ales la ce mai putem face noi pentru Eminescu, știut fiind că scurta dar tumultuoasa sa viață a îmbrățișat toate ramurile posibile ale culturii. Cred că cel mai mare omagiu pe care îl putem aduce lui Eminescu este să ştim întreg adevărul obiectiv despre felul în care a gândit, a trăit, a scris, a suferit ori a iubit. Și mai ales felul în care el a fost perceput de contemporanii și apropiații săi. Pentru că Eminescu a fost şi va rămâne poetul tuturor românilor, mari şi mici, a devenit o obişnuinţă ca în fiecare an în jurul datei de 15 ianuarie să avem un moment literar-artistic dedicat lui, o zi în care să vorbim despre Eminescu”, a mărturisit profesorul Virgil Deceanu, coordonatorul spectacolului de poezie dedicat marelui poet român.

Capra cu trei iezi

*duminică, 15 ianuarie* ora 11

Spectacolul pentru copii este o adaptare a poveștii clasice semnată de Andrei Mihalache și Horațiu Apan, regia Horațiu Ioan Apan, scenografia Dan Felecan, muzică Marius Tuță.

Interpretează: Mihaela Deceanu, Savu Ioan Alexandru/Doina Șoproni, Raluca Eremei Bîrza/Maria Pandrea, Maria Salcă/Ingrid Neacșu, Călin Mihail Roajdă/George Sfetcu, Vali V. Popescu, Alexandra Dușa/Miki Paicu.

Floarea mea albastră

*duminică, 15 ianuarie* ora 19

Spectacol coordonat de Virgil și Mihaela Deceanu.

În distribuție: Doina Șoproni, Mihaela Deceanu, Miron Cornel, Maria Salcă, George Sfetcu, Alexandra Dușa, Ingrid Neacșu, Alexandru Condurat, Călin Mihail Roajdă.

Tot cu prilejul Zilei Culturii Naționale va fi lansată aplicația TNAMT, precizează organizatorii.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut