Titlurile de stat – ”vedetele” fondurilor de pensii private

La începutul lunii trecute, fondurile de pensii private (Pilonul II – obligatorii și Pilonul III – facultative) au depășit 90 de miliarde euro, marea majoritatea a investițiilor fiind făcute în titluri de stat.

Datele furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că valoarea activelor fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) a ajuns la 3,41 miliarde lei la începutul lunii aprilie, având un avans anual de 10%. Cele mai multe investiții au fost efectuate local (92%), majoritatea fiind denominate în lei (91%). majoritatea covârșitoare a investițiilor a fost făcută în titluri de stat (61,44%), pe următoarele poziții situându-se acțiuni (27,50%) și obligațiunile corporative (4,11%). Pe Pilonul III sunt active fondurile de pensii Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare, care aveau în poerioada emnționată aveau 546.022 de participanţi.

Aceeași situație este regăsită și la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), care aveau active în valoare de 89,4 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit ASF, 88% din investiţiile fondurilor de pensii administrate privat sunt tot în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,2 miliarde de lei, respectiv 60,63%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 22,437 miliarde de lei (25,1%), iar obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 6,761 miliarde de lei, respectiv 7,56% din totalul activelor. Pe pilonul II sunt active fondurile de pensii Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital, care aveau 7,849 milioane de participanţi.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut