Titlul de membru de onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca pentru un celebru istoric american

Celebrul profesor şi istoric american Paul Michelson, de la Universitatea Huntington – Statele Unite ale Americii, va fi distins cu titlul de membru de onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Ceremonia va avea loc, luni 20 iunie 2022, ora 11,00, în sala de conferințe de la etajul I a clădirii Academiei Române de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 12-14, prezentarea Laudatio urmând să fie făcută de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu”. După răspunsul istoricului american va urma dezbaterea pe marginea temei „Istoria și istoricii azi”. Vor fi prezenți prof. univ. dr. Paul Michelson, prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, prof. univ. dr. Rudolf Gräf, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean și prof. univ. dr. Sorin Șipoș. Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române și de prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

Paul Michelson este profesor la Universitatea Huntington – Statele Unite ale Americii și a fost un pionier a colaborării între istoricii români şi americani în timpul războiului rece. Istoricul american a deținut funcția de preşedinte (2006-2009) al Society for Romanian Studies, dar și funcția de secretar al aceste organizații. Fost bursier Fulbright în România (1971 – 1973, 1982 – 1983, 1989 – 1990), Paul Michelson este interesat de istoriografia și istoria românească, dar și de dezvoltarea politică în secolele XIX-XXI, totalitarism și societățile post-totalitare. Cartea sa „Romanian Politics. 1859-1871. From Prince Cuza to Prince Carol” (1998) a fost selectată de către Choice Magazine drept unul din cele mai remarcabile volume academice, iar în 2000 a primit Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru aparițiile editoriale ale anului 1998.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut