Timp de două luni, recenzorii pot câștiga peste media pe economie

In județul Cluj vor exista circa 730 de recenzori care vor prelua datele populației la această cercetare statistică, iar retribuirea acestora nu este de neglijat, un recenzor putând câștiga în această perioadă în jur de două salarii bune.

Dacă luăm în calcul un recensământ pentru un sector de 500 de locuințe, cu o plată de 3,50 lei per locuință și – să spunem – o medie de 2,5 persoane pe locuință, cu o plată de 7 lei per persoană, ajungem undeva pe la 10.500 lei sumă brută, care se impozitează cu 10%, și așa se poate ajunge undeva pe la 8.000 – 9.000 lei net, pentru două luni de muncă”, spune Mariana Negrilă, director Direcția Județeană de Statistică Cluj.

Deocamdată nu a început perioada de selecție a recenzorilor, deoarece se mai așteaptă încă precizări privind acest proces. ”Așteptăm încă niște norme de la unitatea centrală de coordonare a recensământului rpvind normele de recrutare, după care vor anunța primăriile cum se vor desfășura lucrurile, deoarece recrutarea este făcută de primării”, a mai spus Mariana Negrilă.

Tarifele pentru recenzare

Conform cu legislația în vigoare, plata recenzorilor pentru autorecenzare asistată se face în funcţie de numărul de chestionare pentru care se asigură asistenţa, la un tarif de 7 lei pentru «Secţiunea pentru recenzarea persoanei» şi 3,5 lei pentru «Secţiunea pentru recenzarea locuinţei».

Plata recenzorilor se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin interviu faţă în faţă, la un tarif de 7 lei pentru «Secţiunea pentru recenzarea persoanei» şi 3,5 lei pentru «Secţiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secţiunea pentru recenzarea spaţiului colectiv de locuit». Pentru oraşele şi comunele izolate sau dispersate teritorial, plata recenzorilor se face la un tarif de 9 lei pe «Secţiunea pentru recenzarea persoanei» şi 5 lei pentru «Secţiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secţiunea pentru recenzarea spaţiului colectiv de locuit.

Zi liberă plătită pentru autorecenzare

La începutul acestei luni, Direcția Județeană de Statistică Cluj a organizat o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale din județ, pentru a discuta aspecte legate de pregătirea și organizarea activităților și recrutarea și selecția personalului de recensământ. Prima etapă a recensământului a început în 1 februarie, iar până în 13 martie este în desfășurare preluarea datelor din surse administrative şi realizarea bazei de date.

A doua etapă (14 martie – 15 mai) reprezintă perioada de autorecenzare și autorecenzare asistată. Prin autorecenzare, cetățenii au mai multe beneficii: o zi liberă plătită 100% dacă sunt angajați legal, evitarea contactului cu persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană. Autorecenzarea asistată se va realiza cu sprijinul unui recenzor, în locații special amenajate de fiecare unitate administrativ teritorială. Direcția Județeană de Statistică Cluj îndeamnă cetățenii să utilizeze preponderent autorecenzarea sau autorecenzarea asistată.

În perioada 16 mai – 17 iulie se va desfășura colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă-în-faţă, cu ajutorul tabletelor. Se va urmări ca recenzorii să fie persoane de încredere, bine pregătite profesional, astfel încât dialogul cu cetățenii să se desfășoare în cele mai bune condiţii. Cetățenii să fie încurajați să solicite documentele care atestă calitatea de recenzor a persoanelor care le calcă pragul. Toate informațiile primite de la cetățeni au caracter strict confidențial, scopul prelucrării datelor fiind exclusiv statistic, astfel că datele personale cu care se operează sunt protejate şi nu sunt divulgate sau transmise nimănui.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut