TIFF 2024: Premiul Publicului

Au trecut patru zile, patru zile sub semnul diversității, al noului, al întâlnirilor surpriză. Ca în cazul edițiilor anterioare, îmi este greu de ales, greu de ales le este și iubitorilor celei de a 7-a arte.

După trei zile, clasamentul, provizoriu desigur, al premiului oferit de publicul spectator, pare și nu suprinzător. Astfel, prima poziție este ocupată de producția la Bestia (Franța, 2023), în regia lui Bertrand Bonello, cu 4.75. Interesul este maximum, mai ales că pe rol sunt puse emoțiile, emoțiile care sunt considerate un pericol, o amenințare la buna funcționare a omului. Gabrielle decide să-și purifice…ADN-ul într-o mașinărie ce poate îndepărta orice sentiment puternic. Dorința se lovește de intrarea în viața Gabriellei a unui Louis, între cei doi stabilindu-se o conexiune aparte, ieșită din tiparele cunoscute.

Pe poziția a doua se află Păzitorii formulei (Serbia, 2023), scor de 4.72, peliculă bazată pe un caz real, mă opresc asupra filmului în rândurile care  vor urma. Locul 3 îl ocupă Tovarășu. Facerea, Gloria și Desfacerea unui dictator (România, 2023, creat de Trevor Poots), 4.69, povestea lui Nicolae Ceaușescu de la fiul de țăran la cel mai puternic om din România, povestea vă este cunoscută, ea este spusă de cei care l-au cunoscut și i-au stat în preajmă.

Urmează Dogman (Franța, 2023, regia Luc Besson; 4.68), Copa 71 (Marea Britanie, 2023, regia Rachel Ramsay, James Erskine; 4.62), Amal (Belgia, 2023, regia Jawad Rhalib; 4.60), Granița verde (Polonia, 2023, regia Agnieszka Holland; 4.59), Tatami (Statele Unite, 2024, regia Guy Nattiv, Zar Amir; 4.59), Testament (Canada, 2023, regia Denys Arcand; 4,54) și pe poziția a 10-a, Marele final (Germania, 2024, regia Matthias Glasner; 4.54).

Puteți observa cât de apropiate sunt peliculele din primele 10 locuri, schimbări mai mult sau mai puțin spectaculoase fiind posibile de la o zi la alta.

Transplantul de măduvă osoasă, premieră pentru anul 1958

Cu Păzitorii formulei suntem în fața unui caz real, o poveste tristă, sumbră, care ne amintește despre Fukushima, Hanoi, Goiania, Cernobîl. Pericolul nuclear există, îi cunoaștem cât de cât istoria. Golurile le umplem cu pelicule de genul celei regizate de Dragan Bjelogrlic, accidentul nuclear de la Vinca (Serbia, lângă Belgrad), despre care se știu mai puține.

Filmul este sumbru, e nevoie de nervi de oțel pentru a-l urmă prețe de 120 de minute. Flash back-urile introduc spectatorul în culisele unei centrale nucleare, deschisă mai mult pentru producerea bombei atomce, temă la modă la finalul deceniului 5 și a celor imediat următoare, plusul venind dinspre politicul timpului, știți bine la ce mă refer. Nu în ultimul rând, filmul captează atenția prin dimensiunea medicală, reușita echipei condusă de dr. Georges Mathe, de la Institutul Curie de la Paris, unde sunt trimiși șase specialiști sârbi iradiați. Salvarea unui număr de cinci se datorează  transplantului de măduvă osoasă, premieră absolută a timpului. Cu toate acestea, dr. Mathe este exclus de la acordarea Premiului Nobel pentru medicină! Meritele vor fi atribuite unui alt savant, Edward Donnall Thomas, 1990, considerea părintele transplantului în cauză. Cunoaște și alte omisiuni de acest fel, nu este o noutate. Încurcate sunt căile atribuirii Nobelului la absolut toate categoriile.

Filmul este excelent datorită întregii echipe artistice și tehnice, îl recomand cu toată căldura, cu tostă tristețea pe care o degajă.

Ce mă surprinde, neplăcut însă, este faptul că Păzitorii formulei nu a mai fost reprogramat în restul zilelor de festival!!! Alte titluri au parte de câte două sau chiar trei proiecții, nu și cel de o actualitate frapantă. Asta este…

Marți 18 iunie

Tot 32 de filme sunt anunțate și pentru ziua de astăzi. Sunt de urmărit O viață remarcabilă (Marea Britanie, regia James Hawes; Garden Party la Castelul Răscruci, 21:45); O filă de nebunie (18:00; Cinema Dacia Mănăștur; întâlnire cu Irina-Margareta Nistor & CelloFun); Tu pentru eternitate (22:00; cinema Arta; Danemarca, regia Hans Block, Moricz Riesenwieck)…Repet, mi-este tot mai greu să fac recomandări…

Premiul Făclia!

Suntem, alături de sculptorul Ovidiu Guleș,  la cea de a 7-a prezență în Competiția Locală, cu desfășurare la Cercul Militar, 20:45. Șapte sunt peliculele selecționate pentru finală, personal le-am văzut, am ales premiantul ediției 2024, am pregătit deja diploma și trofeul, las surpriza pentru mâine seară.

Demostene Șofron

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut