TIFF 2024 | Festivalul care pune Clujul pe harta mondială a cinematografiei!

A fost din nou o deschidere-vineri 14 iunie, Piața Unirii, peste 3500 de spectatori-în spiritul și în tiparele cunoscute, marcate însă, an de an, de multe noutăți, cuvântul de ordine fiind diversitatea.

 

Și anul acesta, la cea de a 23-a ediție, deschiderea oficială a însemnat, dincolo de speech-uri, parada câinilor Jandarmeriei (ciobănești germani și belgieni, cocker spaniel, rottweileri…, câini antrenați pentru misiuni speciale), dar și câini ai adăpostului ai adăpostului Arca lui Noe (Onuța și Balloo care-și așteaptă noii stăpâni), paradă urmată de mini recitalul susținut de Nicu Alifantis & Fragile Band, de prezența Excelenței Sale Takashi Katae, ambasadorului Japoniei la București (”Sunt încrezător că oricine vizitează acest oraș se va îndrăgosti de străzile și ospitalitatea sa”), de cea a lui Adrian Lupu (Departamentul pentru relația cu Republica Moldova (anul acesta TIFF-ul revine, după 5 ani, la Chișinău), de momentul dedicat IOCN-ului la 95 de ani, de evoluția acrobaților trupei belgiene Theater Tol (din Antwerp) și nu în cele din urmă, de prezența actriței Jojo T. Gibbs, cea care a prezentat Dogman, regia Luc Besson.

Film, cum am mai scris, greu de digerat ca temă propusă, personaje, acțiune. Și cu Jojo T. Gibbs ne vom reîntâlni duminică 16 iunie, la InspiraTIFF (TIFF Lounge, 17:00), întâlnire ce nu trebuie ratată. Pentru început vă propun câteva cuvinte din scurta prezență scenică a actriței: ”N-aș fi crezut vreodată că voi veni în Transilvania. Să fiu sinceră, nici nu știam că există o Transilvania”.

Ca director artistic al festivalului, Mihai Chirilov a făcut cunoscute câteva recomandări, între titlurile sugerate aflându-se selecția filmelor din secțiunea Focus Japonia, plus peliculele Scriitorul (Lituania, 2023, regia Romas Zabarauskas), Cina mea cu Andre (Statele Unite, 1981; regia Louis Malle), Încredere (Italia, 2024), cel mai nou film semnat de regizorul Daniel Luchetti. Încredere poate fi văzut duminică 16 iunie, 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, în prezența regizorului, proiecție urmată de un alt așteptat moment, sesiunea Q&A. Revin la Mihai Chirilov și îndemnul său direct, de urmat însă: ”Apropo de filmele din acest an, vă recomand să vă aruncați în ele fără plasă de siguranță”. Sunt peste…200 de filme, greu de văzut și 10, 12…

Duminică 16 iunie

Câteva sugestii pentru ziua de mâine: întâlnirea cu Ilie Năstase și Ion Țiriac la proiecția filmului Nasty (Piața Unirii, 21:45), de interes fiind și proiecțiile Imperiul simțurilor (Japonia; Castelul Banffy Bonțida, 21:30), Zile perfecte (Japonia, regia Win Wenders; 21:30, Parcul Iulius Mall), Viața și morțile lui Max Linder (Polonia, regia Edward Porembny, Muzeul de Artă, 21:30) și nu în ultimul rând, cele trei filme din secțiunea Competiție, Fetele tot fete (17:30), Frate de-o vară (20:00) și Fata îndărătnică (22:30; toate programate de cinematograf Victoria).

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut