TIFF 2022 | O zi de sâmbătă plină, plină, plină…

Ultima zi de festival, mă refer la sâmbătă, 26 iunie, a fost să fie nu numai una a producțiilor și a galei, ci și una a întâlnirilor memorabile. Întâlniri onorate de public cunoscător, avizat, interesat și aici trebuie să fac o paranteză. Ea vizează prezența publicului tânăr, dornic de cunoaștere prin întrebările puse și luările de poziție exprimate.

Maia Morgenstern a fost distinsă cu Premiul de Excelență-excelentă creația vestimentară semnată de Lucian Broscățeanu- pentru contribuția adusă culturii românești de peste patru decenii de activitate, carieră artistică împărțită între teatru și film. Pentru care Maia Morgenstern a primit titlul de ”Actrița și Femeia Anului 2003” (acordat de Parlamentul European de la Strasbourg); a fost decorată de Președintele Franței cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, pentru ca în 2013 să fie distinsă cu Ordinul regal ”Nihil Sine Deo”.

A doua întâlnire a  zilei de sâmbătă a fost cu Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, dialog în care au fost întoarse pe toate fețele problematici actuale, de la războiul declanșat de Federația Rusiei în Ucraina, la BRICS, U.E., poziția NATO în Europa și în întreaga lume…

Aveți în rândurile de față, punctele de vedere exprimate de cei doi invitați, interesante, surprinzătoare…

Cu Maia Morgenstern despre…

Interviuri

Al câtelea interviu astăzi (sâmbătă, 26 iunie, 2022-nota DS)? Nu știu…Sunt bucuroasă că sunt aici, în mijlocul dvs. În general, nu mi se pun aceleași întrebări. Dacă se întâmplă, caut să nu mă repet în răspunsurile pe care le dau. Sunt atâtea amintiri, sunt atâtea întâmplări…

”Capra cu trei iezi”

Este o abordare surprinzătoare. Din păcate, avem încă prejudecăți, preconcepții, preimagini. Victor Canache mi-a propus acest rol și acest film încă din perioada studenției sale, știa de atunci că va face filmul și că mă va distribui în acest film. Timpul a trecut, uitasem de propunerea lui Victor Canache. Este un regizor extrem de pretențios, atent la toate detaliile, îmi venea să-l mușc, să mă răstesc la el. De 400 de ori am refăcut o replică/secvență doar pentru că nu era cum dorea el. Victor Canache și-a câștigat statutul de regizor, de creator de film, știe ce vrea, știe cum să facă. După atâta muncă și dăruire nu ai cum să nu reușești, să nu te dăruiești. ”Capra cu trei iezi” este o alegorie. Pornește de la dimensiunea existenței femeii, a femeii singure, văduvă, femeia pe care o întâlnim în toate mediile, este un subiect la care trebuie să ne gândim. Este o poveste pentru copii, dar pune semne de întrebare, solicită gândirea. Ce îndură o femeie singură? Ce are de făcut în situația dată? Ce are de îndurat? Filmul nu dă verdicte, oferă perspective.

Ion Creangă

Creangă este greu de ghicit în general. Se cuvine să-l cunoaștem pe Creangă la adevărata lui dimensiune. Pe vremea mea trebuia să citim Creangă, eram obligați să-l citim. Am avut șansa de a fi avut mentori răbdători cu mine, să mă învețe, să mă ghideze. Copiii nu trebuie forțați, trebuie să ai răbdare cu ei. După cum trebuie să accepți faptul că poți greși față de ei. Ne ridicăm și mergem mai departe.

Mamă

Sunt o mamă superprotectoare. E cu bune, e și cu rele, cu fulgere și trăsnete. Am fost prea permisivă, prea pisăloagă, atât cum am putut eu. Copiii? Au studiat arta actorului. Tudor Istodor este actor. Camilia predă, are răbdare, are metodă. Dacă pui bocancul pe grumazul celui care încearcă, nu e bine deloc. Am dezvoltat un sistem de educare grozav. Ca mentor trebuie să oferi soluții.

Trecut

Uit tot felul de chestii, sunt chestii pe care vreau să le uit și nu reușesc. Trecutul care vine peste mine îl reconsider, mă conciliez cu trecutul. Încerc să mă lupt cu deciziile proaste luate în trecut.

Umor

Mama avea un sens al umorului imbatabil. Umorul mamei s-a cam încheiat, nu știa cum să-mi facă față. O controversă a fost întreaga mea copilărie.

Pensie și pensionare

Pensionarea vine automat. E normal ca angajat la stat, cu contract de muncă, să te pensionezi. La 65 de ani vine pensionare, este firesc. Apoi, apoi există proiecte, la unele proiecte lucrez pro bono, cum a fost și la ”Capra cu trei iezi”. Și aș mai face acest lucru. Pensionarea trebuie să vină, este normal să ne pensionăm. După 47 de ani de muncă nu e un cuvânt rău pentru mine, mi se cuvine.

Detractori

Sunt recunoscătoare detractorilor mei de ieri și de azi.

Despre cei ce se îndreaptă spre actorie

Să îmbrățișeze această meserie cu drag. Să adauge o bucățică de frumos acestei lumi, să trăiască mai multe existențe. Sunt mai multe răspunsuri pe care le putem da vieții.

Viitor

Nu cred în coincidențe deloc. Viața mă contrazice mereu. Viitorul ține de noi. Vreau să încerc să proiectez un viitor echilibrat. Să ne preocupe felul în care va arăta viitorul nostru, al copiilor noștri.

*****

Mircea Geoană despre…

”Navalnîi”

Este un făcut profesionist, calitatea producției este ireproșabilă. Am plecat cu un sentiment de furie, de admirație, de dubiu, de anxietate. Să te bați cu un astfel de sistem, să te reîntorci în țară știind că te așteaptă gulagul, e absolut admirabil. Dubiul: Cu privire la cine e în spatele lui Navalnîi, cine-l ajută. Este clar că există o mișcare de rezistență în spatele lui, este clar acest lucru. Anxietatea? Un sentiment de frică, de opresiune, sentimentul că oamenii aceia trăiesc într-o societate în care nu poți să te exprimi liber, vorbim despre opresiune dar și despre o presiune internă. Navalnîi este un opozant credibil. L-au mutat în Siberia, nu se știe unde, vor să i se piardă urma. Va rămâne în istorie ca un martir, a spus-o chiar el. Misiunea lui e mai importantă decât propria sa persoană. Este un anumit grad de intransigență admirabilă, o doză de sens de misiune. Să te reîntorci în țară e absolut shakespearian. Modul în care cineva se bate cu sistemele totalitare e admirabil.

NATO

Au fost situații pe care le-am denunțat lumii. Am avut situații în Cehia, în Bulgaria, avem oficiali ruși care au fost expulzați, am avut atacuri cibernetice asupra mai multor guverne, Norvegia și Suedia de exemplu…Avem un cadru strategic după care ne ghidăm. Conceptul strategic definește pentru 10 ani, modul de securitate internațională, în care definim lumea ca o zonă în care pacea să predomine. Dacă însă te uiți la Rusia care-și invadează vecinii, nu mai poți vorbi de partener strategic. De ce un jucător de șah cum e Putin s-a dus din nou în Siria, a trimis trupe în Liban…Războiul din Ucraina este o greșeală strategică. Rusia a crezut că, odată intrată în Ucraina, va fi întâmpinată cu flori, a crezut că armata ucraineană e slabă, că va defila în războiul lor. Putin a obținut opusul dorințelor sale, mai ales pe flancul estic. A vrut să ducă Ucraina în sfera sa de influență și a obținut cu totul altceva. Învățăm lecțiile acestei perioade. De partea oficialilor ruși e frica de a spune liderului absolut că greșește, că Ucraina se va bate pentru fiecare palmă de pământ. Este frica anturajului de a spune liderului adevărul.

Capcana lui Tucidide

Relația cu puterea dominantă a zilei și a celui care vrea să-i ia locul.

Pacea reală

Ne este teamă că războiul va continua, cu toate urmările sale. Știm pierderile Ucrainei, le știm și pe cele ale Rusiei. Cu sprijinul nostru, Ucraina rezistă. Ucraina luptă în condițiile unei operații ruse de o sălbăticie cruntă. Au distrus și distrug în continuare patrimoniul cultural al Ucrainei, condamnăm violența sexuală încurajată de oficialii ruși și de familiile acestora, vorbim despre peste 1 milion de ucraineni duși cu forța în Rusia…Pacea? Condițiile de armistițiu nu există în aceste zile.

Despre cultura rusă

Am încredere în Tudor Giurgiu și în echipa sa. Rusia este o țară de o mare cultură, de o mare profunzime culturală, e un contributor masiv la cultura universală. A păstra legătura cu elitele care au o viziune diferită față de viitorul Rusiei nu este un lucru rău. Și poate cultura este ultima șansă. Cultura este mai puternică. Comunicarea vizuală și nonvizuală prin simboluri este de multe ori mai puternică decât comunicarea politică sau diplomatică sau cea militară.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut