TIFF 2021: cea de a 20-a ediție a fost deschisă

Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a lansat, vineri seara, covorul roșu, la Cluj-Napoca, ediția din acest an marcând aniversarea a 20 de ani a evenimentului cinematografic. Seara de gală a fost deschisă de un show al trupei Amadeus, urmat de performance-ul „A riveder le stelle” al companiei Corona Events”.

 

Gazda ceremoniei de deschidere, Tudor Giurgiu- preşedintele şi fondatorul TIFF, a transmis că dedică această ediție aniversară tuturor copiilor și tinerilor care au trecut prin festival și au început să iubească filmul.

E o seară de deschidere cum mi-am dorit să văd de multă vreme. În acest an începem să simțim energia și spiritul specific festivalului, așa cum el se întâmpla până la pandemie. Sper să ne vedem an de an în formula aceasta.

Pentru mine acești 20 de ani au însemnat în primul rând faptul că am reușit să schimbăm niște destine. Au trecut prin acest festival fie în calitate de voluntari, fie în calitate de membri ai echipei sau copii care au făcut parte din programele noastre educaționale, iar faptul că am schimbat niște destine și Clujul are astăzi un profil cu totul diferit față de prima ediție a festivalului mi se pare cea mai mare victorie a TIFF-ului. Dedic ediția aceasta tuturor copiilor și tuturor tinerilor care au trecut prin TIFF și au început să se bucure, să iubească filmul”, a spus Tudor Giurgiu.

Președintele TIFF a menționat că la ediția din acest an vor fi proiectate 165 de filme din peste 40 de țări și vor fi prezenți peste 900 de invitați. „Ne apropiem de o cifră bună de anii trecuți. Au venit oameni și vor veni din India, SUA, Mexic pentru a fi aici la Cluj. A fost cel mai greu an pentru noi pentru că a trebuit să ne recalibrăm eforturile”, a spus Giurgiu.

Număr record de filme românești la TIFF

La rândul său, directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov a ținut să spună că le este recunoscător celor care au înțeles că filmul nu poate fi un instrument de coerciție și că Festivalul trebuie să rămână pe „lista verde”.

Cred că după un an de pandemie în care filmul românesc a fost victima colaterală, la această ediție TIFF-ul proiectează un număr record de filme-45, pentru a da o mână de ajutor industriei de film autohtone”, a afirmat Chirilov. Directorul artistic al TIFF a mai precizat că, în contextul aniversării a 20 de ani de festival, nu poate decât să se gândească la toți artiștii care au venit la TIFF, oameni care, spune el „au înnobilat festivalul prin prezența lor și care din păcate nu mai sunt printre noi”.

Dedic această ediție unui artist extraordinar și regret că prințesa noului val nu poate fi alături de noi să fie regina balului la această ediție aniversară. Mulțumim Luminița Gheorghiu pentru tot ce ne-ai dat”, a spus Chirilov.

Numele Clujului, dus de TIFF „departe, peste mări și țări”

Prezent la Gala de deschidere, primarul Emil Boc a mulțumit TIFF-ului pentru faptul că a dus numele Clujului „departe, peste mări și țări”. „Este un brand recunoscut și existăm în lume și prin Festivalul Internațional de Film Transilvania. Mulțumesc întregii echipe minunate pentru că ne reprezintă cu cinste”, a declarat Boc.

Edilul a ținut, totodată, să remarce responsabilitatea civică de care au dat dovadă organizatorii TIFF în contextul pandemiei. „Este o vorbă în popor că viața bate filmul. Dar aș pune o virgulă și aș zice cu excepția TIFF-ului pentru că ați reușit și anul trecut să învingeți când a fost vârful pandemiei și reușiți și anul acesta, dând dovadă de o responsabilitate civică extraordinară”, a precizat primarul.

Emil Boc a mai evidențiat în discursul său rolul pe care cultura îl are în democrație, arătând că TIFF-ul ne reprezintă la nivel de vârf din această perspectivă. „Consider fără echivoc că cultura reprezintă oxigenul democrației. Nu mă poate convinge nimeni de contrariu. Am și argumente istorice. Până la urmă Occidentul este ceea ce este pentru că civilizația greacă, continuată de civilizația romană, a fost aceea care a adus prosperitate, civilizație, toleranță și capacitatea de a trăi împreună. Este singurul model care astăzi se numește modelul de de viață european și care a reușit din lume. La bază ce a fost? Educația și cultura. Nu există nici o comunitate cât de mică sau cât de mare dacă nu are ca fundament educația și cultura iar TIFF ne reprezintă la nivel de vârf din această perspectivă”, a menționat edilul.

Totodată, Emil Boc a lansat o provocare pentru organizatori, ca TIFF-ul să ajungă anul viitor și în Republica Moldova. „Ce ar fi să avem și o locație din Republica Moldova. Noi vă stăm la dispoziție pentru că avem un oraș înfrățit, Ungheni. Va fi un semnal că prin cultură suntem împreună. Până la urmă cultura este cea care ne ține întotdeauna împreună”, a punctat Emil Boc.

La gala de deschidere a cele de a 20-a ediții a TIFF a luat parte și preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

Ediția din acest an a TIFF a fost deschisă de comedia spaniolă Dineu cu vecinii de sus/ The People Upstairs, regizată de Cesc Gay. Este vorba de o poveste savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne. Julio și Ana sunt împreună de peste 15 ani, iar monotonia a reușit deja să se instaleze în relația lor. Ce i-ar putea ajuta să depășească această criză? Salva și Laura, un cuplu care i-a întâmpinat cu brațele deschise atunci când s-au mutat în bloc, dar care, fără să știe, a reușit să genereze conflicte și gelozii un etaj mai jos.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut