TheWorldStandsWithUkraine: Gaia, expusă la Cluj în beneficiul refugiaților ucraineni

Gaia, spectaculoasa instalație care „înfățișează” Pământul va fi expusă timp de două zile, în 26-27 martie, în Grădina Botanică din Cluj-Napoca și va putea fi vizitată în schimbul unei donații minime recomandate de 10 lei, banii strânși fiind destinați susținerii celor care s-au văzut nevoiți să fugă din calea războiului din Ucraina. 

„Grădina Botanică, cea mai frumoasă oază de verdeață din oraș, devine gazdă pentru planeta albastră. Cu o istorie de peste 100 de ani, aceasta se întinde pe o suprafață de 14 hectare și oferă vizitatorilor șansa de a admira mii de specii de plante de pe întreg globul pământesc. Iar acum, curioșii se vor putea (re)conecta, într-un mod cu totul special, cu inedita instalație care a făcut deja înconjurul lumii. Veniturile generate în cele două zile de expoziție vor contribui la susținerea refugiaților, în condițiile în care cifrele de până acum ne arată că peste 3 milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara. Banii vor fi direcționați către Asociația O Masă Caldă, ajutând astfel la susținerea centrului de refugiați aflați în tranzit în Gara CFR Cluj-Napoca” – anunță Asociația Daisler.

La eveniment, cetățenii ucraineni vor avea acces gratuit, dorința organizatorilor fiind de a le aduce „măcar câteva momente de bucurie”.

„Lumina ne conectează și ne aduce împreună în timpuri frumoase, dar și în vremuri de criză. Am simțit că e momentul să acționăm și că putem veni în sprijinul celor care au fost nevoiți să își părăsească țara pentru a fugi din calea armelor. Gaia va oferi un strop de speranță, iar vizitatorii, la rândul lor, pot oferi sprijin celor care au cea mai mare nevoie. Suntem convinși că și de această dată comunitatea clujeană ne va fi alături” – spune Andi Daiszler, inițiatorul proiectului Lights On România.

Scopul acestei instalații – o reproducere detaliată și spectaculoasă a planetei Pământ, după imagini NASA – este de a ne aminti cât de frumoasă, dar și de fragilă este planeta noastră. Lucrarea are un diametru de 7 metri, și o scară de 1 la 1.8 milioane, astfel că fiecărui centimetru de pe suprafața ei îi corespund 18 kilometri din suprafața Terrei.

„Întreaga lume urmărește și suntem șocați de ceea ce vedem că se întâmplă în Ucraina. Cu toții existăm împreună pe această planetă mică și fragilă și trebuie să fim liberi să trăim într-o societate corectă și dreaptă. Sper că opera de artă poate ajuta la strângerea de fonduri pentru a sprijini oamenii care fug de acest conflict și că va transmite un mesaj de pace. #TheWorldStandsWithUkraine”, este mesajul transmis de Luke Jerram, creatorul lucrării.

Conform celor anunțate de Asociația Daisler, donațiile se vor putea face doar în zona special marcată și amenajată cu expoziția GAIA. Accesul în Grădina Botanică se va face doar cu achitarea biletului de intrare, bani care revin Grădinii Botanice.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut