Test la iresponsabilitate: rezultat pozitiv

Evenimentele prin care trecem în această perioadă ne arată că cei aflați la putere nu sunt capabili să conducă țara. Toată lumea ştie că, în ultimele luni, principalele preocupări ale președintelui Iohannis și a liderilor PNL au vizat doar declanșarea anticipatelor și alegerea primarilor în două tururi de scrutin, așa că nu le-a rămas timp pentru problemele reale ale țării.
Din 5 februarie și până sâmbătă, 14 martie, țara a fost condusă de un guvern interimar, care nu a făcut decât să se laude cu tot felul de date, bilanțuri și sondaje de opinie, pentru a-i convinge pe români de ce trebuie să fie votați mai devreme, pentru a forma o majoritate parlamentară. Pe acest fundal, cazurile de infectare cu coronavirus au început să explodeze în Italia, țară în care trăiesc cam 1,3 milioane de români sau chiar mai mulți. Deşi se anticipa că România nu are cum să scape de epidemie, mai ales că fluxul de persoane dintre Italia și țara noastră era foarte mare, ceea ce favorizează „importul” virusului, guvernul interimar și-a văzut în continuare de partiturile sale.

Niciun demers de pregătire a spitalelor pentu a face față unei situații de epidemie. Nimic despre dotarea cu echipamente sau medicamente. Să nu mai vorbim despre aparate de testare a COVID-19 sau aparatură pentru terapie intensivă.
După ce situația a devenit critică și tot mai mulți români au fost confirmați cu coronavirus, Iohannis și liberalii și-a dat seama că nu mai ține joaca de-a anticipatele și că e nevoie de învestirea urgentă a unui guvern cu atribuții depline. Așa că, pe repede înainte, a fost votat același guvern care în urmă cu o lună a fost demis prin moțiune de cenzură. Binențeles că validarea guvernului nu s-a datorat capacităților de negociere ale liderului PNl de a forma o majoritate parlamentară. Acest lucru a fost posibil doar cu sprijinul tuturor celorlalte formațiuni parlamentare, care au înțeles gravitatea situației, satisfăcându-i pofta marelui teuton de Sibiu de a avea „guvernul meu”. De data aceasta însă, PNL nici nu a contat la învestirea Guvernului Orban 2, care a avut nevoie de 233 de voturi. Din cauza ignoranței senatorului Vergil Chițac, infectat cu coronavirus, mulți parlamentari liberali au fost plasați în izolare, ceea ce i-a pus în imposbilitatea de a participa la ședința de plen a Parlamentului. Au fost prezenți la vot puțin peste 40 de liberali, în timp ce Executivul a adunat 286 de voturi. Cu ei sau fără ei, Guvernul Orban 2 tot nu rămânea neinstalat.
Pe lângă parlamentarii liberali plasați în izolare, au mai avut aceeaşi soartă premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, ceea ce a făcut ca, timp de 14 zile, Executivul să nu-și poată desfășura activitatea la Palatul Victoria ci prin intermediul unor improvizații făcute cu ajutorul noilor tehnologii. Vă dați seama cât de eficient poate administra o țară aflată în criză un guvern cu premierul și mai mulți miniștri aflați în izolare! Nu putea oare Iohannis să găsească o altă formulă pentru a evita această situație, mai ales că știa, încă înainte de a desemna premierul, că Orban și unii miniștri intră în izolare? Cu siguranță da. Numai că el a ținut neapărat să meargă în continuare cu „guvernul meu”. Un gest iresponsabil. Dar să nu ne mire, pentru că ăsta e specificul său.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie