Tentativă de fraudă pe internet. Infractorii folosesc imaginea unui site de presă

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) semnalează un nou site care copiază identitatea vizuală a unei instituţii de presă din România şi promovează false oportunităţi de investiţii online, cu scopul de a frauda utilizatorii şi de a le extrage date personale sau financiare.

„În acest caz, site-ul yourincome[.]site impersonează HotNews.ro cu scopul de a oferi o doză de veridicitate informaţiei prezentate. Aşa cum se poate observa (…) domeniul în cauză nici măcar nu are în adresă numele publicaţiei de a cărui imagine şi reputaţie se folosesc atacatorii. În plus, pentru a stârni şi mai mult curiozitatea potenţialei victime, infractorii cibernetici au adăugat şi imagini false ale unor comentarii pozitive pe social media, adevărate „poveşti de succes” ale unor indivizi care ar fi câştigat bani prin metoda prezentată”, semnalează specialiştii DNSC.
Ei recomandă: * verificaţi cu atenţie detaliile surselor de informare, precum numele de domeniu al site-ului * dacă primiţi ştiri din surse necunoscute sau dubioase, verificaţi mereu link-ul înainte de accesare, preferabil cu o soluţie de securitate; asiguraţi-vă că folosiţi un canal de comunicare oficial, atunci când citiţi ştiri din mediul online, pentru a vă asigura că informaţia lecturată nu este o tentativă de fraudă sau de dezinformare * nu ezitaţi să notificaţi Directoratul dacă sesizaţi şi alte astfel de iniţiative periculoase, care au ca scop inducerea în eroare a utilizatorilor şi dezinformarea, la telefon – 1911, email – alerts@dnsc.ro.

Reamintim că alte tentative asemănătoare utilizau identitatea vizuală a unor instituții bancare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut