Tensiuni în coaliție – Noul Plan Național de Dezvoltare Locală, blocat de USR-PLUS

Liderii USR PLUS au decis să nu susţină noul Plan Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de 50 de miliarde de lei, anunţat la începutul săptămânii de liderul PNL Ludovic Orban şi de premierul Florin Cîţu.
USR PLUS subliniază că ”nu va susţine un nou PNDL cu alocări din pix”. ”USR PLUS susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, se aartă într-un comunicat de presă.

USR PLUS precizează că, în ciuda declaraţiilor din spaţiul public nu a existat un acord în coaliţie pe acest program.

Senatorul USR-PLUS de Cluj, Cristian Bordei, atrage, la rândul său, atenția că asa cum este precizat in comunicatul oficial al USR PLUS transmis joi seara , „noi am putea susține un nou program de tip PNDL numai după o evaluare foarte serioasa a rezultatelor PNDL 1 si 2 si numai după stabilirea unor criterii foarte clare si riguroase de atribuire a fondurilor. In principiu, de exemplu, sa fie investiții care aduc intr-adevar dezvoltare comunității locale și care nu pot fi finanțare din programele de fonduri europene.

Altfel, un PNDL derulat in mod similar cu cele anterioare care au produs de multe ori o risipă aberantă a fondurilor publice si care au urmărit în multe cazuri  mai degrabă alimentarea cu fonduri publice a clientelei de partid nu poate fi acceptabil pentru noi. Trebuie neapărat să scoatem România  din această paradigmă a vechii clase politice conform căreia banii contribuabililor nu sunt altceva decât prăjitura pe care partidele aflate la putere și-o împart în mod discreționar în beneficiul propriu”.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, spune că PNDL era până la guvernarea Cîțu singura șansă de dezvoltare a infrastructurii în comunitățile rurale. „Satul românesc a fost neglijat timp de decenii, iar PNDL a adus o rază de speranță, dar guvernul a introdus acest program național în lupta internă din PNL. Guvernul Cîțu condamnă la subdezvoltare satele, comunele și orașele mici, în care proiectele derulate prin PNDL nu au fost încă finalizate.

PNDL, este un program inițiat de PSD, care și-a dovedit utilitatea pentru milioane de români din localitățile țării, în special din mediul rural. Nu există comunitate locală în România care să nu fi beneficiat măcar de un proiect PNDL prin care a fost ridicat nivelul de civilizație .

În acest an, alocările pentru PNDL au fost cu premeditare mult mai mici decât s-a consumat anul trecut. Tot ce știu să facă guvernanții de dreapta este să folosească banii românilor în interes propriu. Să provoace blocaje în lanț în județele și în localitățile în care nu au fost votați, dar și să decapitalizeze societățile din construcții care au contractat lucrări din PNDL. Acest infantilism administrativ produce blocaje în lanț, comunitățile locale și cetățenii fiind privați  de serviciile locale de bază, de accesul la igienă corespunzătoare secolului XXI,  de o viață și o dezvoltare locală cu adevărat normală”, a precizat Alexandru Cordoș.

El mai arată că la fel s-a întâmplat și în cazul alocărilor de fonduri în cazul situațiilor de criză și a calamităților, banii au fost distribuiți preferențial către administrațiile locale PNL, celelalte comunități fiind lăsate să se descurce singure în fața dezastrelor naturale.

Potrivit liderului PSD Cluj, banii care pot ajuta la dezvoltarea României și la normalizarea nivelului de trai în mediul rural sunt folosiți acum pentru a câștiga voturi.  „Noul PNDL propus de către Orban este un program fantezist, în fața căruia inclusiv colegii lor de guvernare se opun. Colegii de guvernare încep să realizeze din ce în ce mai tare faptul că Cîțu și Orban au transformat economia, banii și  PNDL în agenda lor politică, acordarea banilor publici fiind doar un mecanism de alegere a proiectelor care depind doar de pixul politic.

Deși s-au lăsat atrași în această șaradă, din dorința de a plasa PSD-ul în opoziție, fără să aibă o strategie și un plan clar, USR-iștii dau semne de trezire cu privire la actul de guvernare și la deciziile pe care PNL le adoptă.

Asistăm la o premieră, o situație inedită  care poate zgudui din temelii actuala guvernare. Poziționarea USR împotriva ideilor PNL-iste poate reprezenta un prim semn de dizolvare a aparentei  puteri pe care o afișează coaliția de Guvernare.

USR se dezice de planurile realizate de PNL, PSD somează și luptă împotriva reformelor realizate de către aceștia, iar în interiorul PNL sunt conflicte permanente și jocuri ascunse.

Acesta este tabloul verii 2021 în România. Este  o haiducie politică a actualului premier, dar și o dovadă a haosului și a incompetenței care evidențiază infantilismul administrativ, fiscal-bugetar și politic, ce caracterizează guvernarea actuală”, a mai spus liderul PSD Cluj.

La rândul său, deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, spune că deși PNDL are și a avut multă încărcătură politică în acordarea finanțării unor proiecte, a avut totuși o importantă bună influență în dezvoltarea infrastructurii locale. „Am auzit multe păreri pozitive privind PNDL din partea primarilor și celor care lucrează în administrația locală în județul Cluj. Birocrația era mult mai mică comparativ cu ceaa finanțărilor din fonduri europene. Volumul finanțărilor a fost semnificativ.

În loc să remedieze problemele din cadrul PNDL, actuala guvernare, în frunte cu USR-PLUS, a redus finanțarea semnificativ, aproape până la oprirea totală. Este absurd să oprești un mecanism bun, dar cu lipsuri, fără să-l înlocuiești cu ceva mai bun.

În locul unui PNDL de tip politic, actuala guvernare a oferit prin bugetul de stat o finanțare a proiectelor de infrastructură locală foarte mică și extrem de politizată”, a declarat deputatul.

El mai spune ca este suficient să ne uităm la Anexa 7/03 din Bugetul de Stat, o anexă introdusă doar din 2021, prin care este oferită o finanțarea bugetelor locale pentru proiecte de investiții și alte cheltuieli

„ În județul Cluj singurele localități care au primit finanțare sunt Cluj-Napoca (primar PNL și consiliu local cu o largă majoritate) și Panticeu (primar USR-PLUS și o largă majoritate în consiliul local). Altfel spus, „hoții stigă hoții”. Este în mod evident multă minciună în discursul USR-PLUS”, a mai afirmat parlamentarul.

Primarii, în așteptare

Primarul de la Apahida, Grigore Fati (PSD), spune că PNDL „a fost un program foarte bun, de care au beneficiat foarte multe primării, iar în perioada PSD nu a fost discriminare”. „Întreruperea lui ar putea duce la probleme mari în realizarea infrestructurii în comune. Am primit o adresa prin care se spunea că PNDL 2 nu mai are bani și să oprim lucrările dacă nu le putem finanța din alte surse. Din fericire noi am primit toți banii. Acum vor PNDL 3, dar oare acolo vor fi bani…? Nu cumva vor analiza eligibilitatea pe criterii politice?”, a declarat Grigore Fati.

„ E foarte important acest PNDL 3, pentru că în momentul de față este un vid de finanțare în ce privește fondurile nerambursabile. Noi am depus proiecte pe PNDL 2, pentru infrastructură, educație, sănătate, și nu numai dar nu au fost finanțate. Acum așteptăm acest PNDL 3 care e foarte imporatnt”, a declarat, la rândul său, primarul de la Dej, Costan Morar.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut