Teme, tendinţe. Cine este, de fapt,… Hans-Joachim GROVE?

Ediţia pe luna august a publicaţiei Camerei de Comerţ şi Industrie Braunschweig (Germania) consacră un amplu articol galeristului Hans-Joachim GROVE – fondatorul Galeriei de artă contemporană ROM-ART Braunschweig şi al GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation din acelaşi oraş, Cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca şi mare prieten al României.

Grove„Hans-Joachim Grove este cel mai bine cunoscut în regiune în calitate de galerist. Din 1986 conduce Galeria ROM-ART şi, de atunci încoace, a organizat în ţară şi peste hotare nenumărate expoziţii pentru firme, bănci, ambasade şi alte instituţii. Are multe şi bune contacte, precum şi o reţea de cooperări bine pusă la punct. Apăsări legate de componenta economică nu pare să aibă Grove (şi nici nu are!), aceasta şi pentru că, deşi şi-a început cariera în domeniul construcţiilor de maşini, a găsit forţa să se reorienteze, din dragoste faţă de artă, devenind galerist.

Contactele cu lumea afacerilor şi le foloseşte Grove şi într-un alt scop, anume angajarea sa statornică pentru România. Grove este un mare cunoscător al României. Împreună cu soţia sa, Maria, originară din România şi medic stomatolog în Wendeburg, judeţul Peine, a organizat, imediat după schimbările din 1989, peste 140 de acţiuni umanitare, mai ales pentru mediul medical din România. Cei doi au pus şi bazele unei fundaţii – GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation – menită să susţină schimburile cultural-artistice şi ştiinţifice dintre cele două ţări.

În plus, Grove este şi reprezentant ales al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj şi al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Potrivit lui Grove: <Am contribuit la iniţierea unui proiect între Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi VW, respectiv Universitatea Tehnică Braunschweig>.

<Reclamă în favoarea forţei de muncă din România>. Cluj-Napoca are, ca al doilea mare oraş al României, circa 324.000 locuitori, douăsprezece instituţii de învăţămînt superior şi în jur de 143.000 de studenţi. Aceasta înseamnă că în România există multă forţă de muncă bine pregătită, pentru care se interesează deja şi mulţi întreprinzători germani, mai ales cei din domeniul medical şi IT.

<Interesul este în creştere şi primesc tot mai multe întrebări/solicitări din partea diverşilor întreprinzători>, spune Grove. El se consideră ca un cordon de legătură între cele două ţări. El oferă consiliere întreprinzătorilor germani care doresc să se implice în afaceri şi să investească în România, precum şi celor care doresc să recruteze forţă de muncă din România. În acest sens, Grove are în vedere sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. La nevoie, el oferă doritorilor şi sugestii privind viaţa culturală şi posibilităţile de a face turism în România. Cine este interesat, îl poate contacta la adresa de mail: kunst@rom-art-galerie.de sau, începînd cu 1 septembrie 2014, şi telefonic la numărul 0531-506712 (joia, între orele 17-19)” – se spune, în încheierea articolului menţionat.

Desigur că pentru noi, cei care-i cunoaştem atît de bine pe galeristul Grove şi pe soţia sa, dr. Maria-Rodica Grove, cele de mai sus nu reprezintă o noutate, tenacitatea şi chiar încăpăţînarea cu care cei doi se implică în organizarea de acţiuni culturale sau umanitare în favoarea României fiind deja de notorietate. Apariţia articolului de mai sus în publicaţia Camerei de Comerţ şi Industrie Braunschweig este importantă, pentru Braunschweig şi pentru regiune, pentru că documentează faptul că la Cluj-Napoca lucrurile se mişcă în sens bun, că Clujul este un oraş pe care te poţi baza şi că forţa de muncSteveă bine pregătită de aici poate face faţă oriunde în lume.

Revenind la ARTĂ, să spunem că, la 1 septembrie 2014, se va da startul manifestărilor aniversare ce marchează împlinirea a 10 ani de existenţă a GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation Braunschweig. Începutul va fi făcut cu expoziţia „BEST of GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation”, cu lucrări semnate de Nicolae Maniu (Paris) şi Ovidiu Avram (Cluj-Napoca), prezentate în Galeria ROM-ART din Braunschweig.

A consemnat
Michaela BOCU

m.bocu@ziarulfaclia.ro

STEVE – „Inundaţie”, acryl pe pînză, 100 x 120 cm
Steve, artist originar din Braunschweig, îşi expune de multă vreme lucrările la Berlin şi în partea de Nord a Germaniei sub titlul generic „Furtuna”. În anul aniversar al GROVE-MOLDOVAN Art-Foundation, artistul a realizat o serie specială de lucrări dedicate acţiunii „Art for Help” a fundaţiei. Tablourile pot fi achiziţionate din expoziţii sau cu ocazia licitaţiilor caritabile organizate de Galeria ROM-ART.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut