Teatrul Naţional Cluj – Napoca

Procese la teatru. Episodul I: Hamlet! Când votul publicului contează
marţi 11 iunie, 19. 00
Ionuț Caras, actor al Teatrului Național Cluj-Napoca și lector universitar al Facultății de Teatru și Film, UBB, a realizat numeroase proiecte teatrale, atât în calitate de actor, cât și în calitate de regizor.
Acum el coordonează un nou proiect, Procese la teatru, un gen de spectacol-confruntare, (dueluri verbale), care are parte de un mare succes în Statele Unite, dar este aproape necunoscute la noi.
Vom avea așadar în premieră la Cluj-Napoca o adevărată confruntare judiciară pe scenă, un proces intentat unui personaj celebru din dramaturgia universală, a cărui purtare controversată a preocupat sute de critici, psihologi și istorici de teatru din întrega lume în ultimii 400 de ani. Este vorba despre Hamlet. Primul episod al suitei de PROCESE LA TEATRU îl va avea așadar ca protagonist pe Hamlet, tânărul erou al piesei lui William Shakespeare, căruia i se intentează un proces real, pe scena Naționalului clujean, pentru uciderea lui Polonius.
De ce a optat Ionuț Caras pentru acest prim proces: „Cu toții vor să joace Hamlet – e titlul unei poezii scrisă de Carl Sandburg. Așa o fi, cine știe! Cert este că am auzit de Hamlet. Avem în minte imaginea tânărului îmbrăcat în negru care ține în mână un craniu și se întreabă cu glas melancolic: A fi sau a nu fi? Aceasta-i întrebarea. Și cu asta, gata! Credem că știm piesa, avem impresia că știm povestea tânărului prinț al Danemarcei. Și totuși… Care sunt motivațiile sale? De ce dorește să se răzbune? De ce ezită atât? Dorim să analizăm un anume episod, și anume uciderea lui Polonius. Se face vinovat Hamlet de crimă? E justificată reacția sa? Trebuie condamnat sau achitat? Vom face acest lucru dintr-o perspectivă juridică și vom fi susținuți de doi profesioniști în domeniu: Roxana Mândruţiu va juca rolul Procurorului, iar Gabriela Groza îl va apăra pe Hamlet. Dumneavoastră veți da verdictul. PROCESE LA TEATRU este un proiect nou în peisajul nostru teatral. Demersul nostru vă va responsabiliza și pe dumneavoastră, spectatorii. Va trebui să luați o decizie după ce ați văzut scena și ați ascultat argumentele. Va trebui să dați un vot. Și să hotărâți destinul unui personaj dramatic. Pare simplu? N-aș zice.”
Procese la teatru, regia Ionuş Caras, video – design Lucian Matei; în distribuţie Cosmin Stănilă (‘Hamlet’), Irina Wintze (‘Gertrude’), Cristian Grindean (‘Polonius’), Ionuţ Caras (‘Maestrul de ceremonii’), Roxana Mândruţiu (‘Procurorul’), Gabriela Groza (‘Avocatul apărării’)
Eugenia ŞARVARI

Articole din aceeasi categorie