Teatrul Maghiar de Stat Cluj: Spectacolul Elektra invitat la Festivalul Internațional de Teatru Noua Comedie de la Praga!

În mijlocul tumultului artistic al Festivalului Internațional de Teatru Noua Comedie (Nová komedie) din Praga, o producție remarcabilă atrage atenția și stârnește interesul pasionaților de teatru din întreaga lume. Elektra, după celebra tragedie a lui Sofocle, reimaginată și regizată de Botond Nagy, se numără printre invitați alături de producții din Germania, Polonia și Slovacia. Această piesă fascinantă va fi jucată la Divadlo Komedie (Teatrul de Comedie) pe 12 aprilie, la ora 19:30.

Producția Elektra a fost recent nominalizată la premiile UNITER 2023 pentru Cea mai bună regie și Cel mai bun lighting design, adăugând o notă de prestigiu și recunoaștere valorii sale artistice.

Festivalul Internațional de Teatru Noua Comedie este un eveniment de marcă în calendarul cultural al Pragăi. Ediția din acest an, desfășurată în perioada 5-12 aprilie 2024, este organizată de Teatrul Municipal din Praga și aduce împreună creații teatrale de la nivel internațional care explorează teme actuale și provocatoare.

Această a treia ediție a festivalului continuă tradiția începută în 2019 și a reprezentat un moment important pentru teatrul european. Tema centrală a festivalului din acest an, „Identitate, revoluție, revoluția identității”, reflectă preocupările și dilemele contemporane ale societății moderne. Organizatorii subliniază că într-o eră marcată de amenințări precum conflictele armate, crizele de mediu și sărăcia, revoluția nu ar trebui să fie privită ca o sursă de frică, ci ca o oportunitate de a reconstrui și de a consolida o identitate nouă și puternică.

Elektra, în interpretarea creativă a echipei conduse de Botond Nagy, aduce un suflu nou asupra unui mit străvechi. Adaptarea lui Sofocle este pusă în lumină prin dramaturgia semnată de Ágnes Kali și sub îndrumarea regizorală a lui Nagy. Scenografia spectacolului, concepută de Dragoș Buhagiar, și light design-ul, realizat tot de Botond Nagy, creează o atmosferă captivantă și plină de profunzime.

Un aspect esențial al spectacolului este distribuția talentată, condusă de Csilla Albert în rolul principal al Elektra. Alături de ea, Enikő Györgyjakab, Lóránd Váta, Tamás Kiss, Róbert Kardos M. și Eszter Román completează un ansamblu impresionant.

„Electra a avut premiera anul acesta (2023), succesul fiind imediat. Pot anticipa prezența piesei, adaptare după Sofocle, mulți ani de acum înainte. Dramaturgia semnată de Kali Ágnes și regia lui Nagy Botond propun revitalizarea mitului Electrei într-un mod accesibil, comunicare pe axa mit și prezent. Am în vedere faptul că și în prezent avem de-a face cu Electre, Egiști, Clitemnestre…, dând forță și reprezentativitate tuturor personajelor, expresivități când fine, când aspre. Temele sunt aceleași, vorbind despre crimă, desfrâu, ură, egoism, minciună, onoare, răzbunare, datorie, memorie. Fiecare personaj în parte dezvoltă o temă, o duce mai departe, urmărindu-i evoluția, receptivitatea în rândul celorlați, dar și receptivitatea în rândul spectatorilor.” – scria Demostene Șofron despre spectacolul Elektra.

Elektra este o prezență strălucitoare la Festivalul Internațional de Teatru Noua Comedie de la Praga, contribuind la diversitatea și vitalitatea teatrului contemporan european.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut