Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca: Momente aniversare în stagiunea 2023/2024

Sunt trei momente ce anunță o stagiune plină, densă, pentru care există un singur cuvânt, regal. Mă refer la aniversarea celor 230 de ani de teatru în limba maghiară, la cei 15 ani trecuți de la deschiderea Sălii Studio (8 mai 2004; am marcat evenimentul la vremea respectivă) și Festivalul Internațional de Teatru al Uniunii Teatrelor din Europa la 20 de ani de la debutul festivalului. Cu o mmențiune care se impune, instituția condusă de Tompa Gabor a devenit membru UTE în anul 2008.

Premierele…

Prima premieră este programată pentru 19 octombrie, odată cu Demonii de Lars Noren, regia Nuno Cardoso. Este piesa în care Noren ”vorbește în numele copiilor pierduți ai societății asistaților sociali. El a readus omul în centrul dramei, narcisistul afectat emoțional al societății asistenței sociale, aflat în căutarea credinței și a unui scop. El vede problemele sociale prin prisma destinelor umane căutând răspunsuri pentru propria sa viață”/Osztovits Cecilia. Iar pentru regizorul portughez Nuno Cardoso, ”Demonii este, într-un fel, povestea vieții mele. Este și un risc, nu știm ce va fi, încercăm să o facem, avem curajul de a o pune în scenă, este un risc pe care ni-l asumăm, poate avea, ca deznodământ eșecul, nu vă pot promite nimic, dar dacă e să cădem, măcar să cădem cu stil”.

Urmează Privighetoarea, adaptare de Peter Tusnadi-Sahy după H. Ch. Andersen, regia Traian Savinescu (premiera în 16 decembrie 2023), un spectacol pentru copii. Apoi, apoi sunt de reținut Maria Stuart de Friedrich Schiller (martie 2024; regia Diego de Brea; rar se mai pune în scenă Schiller, trebuie recunoscut acest lucru), Neînțelegerea de Albert Camus (mai 2024; regia Mihai Măniuțiu), I Am the Wind de Jon Fosse (mai 2024; regia Tompa Gabor) și în iunie 2024, un spectacol semnat de regizorul Vidnyanszky Jr, două fiind opțiunile regizorale.

Spectacole în repertoriu

Desigur, pot fi văzute sau revăzute Electra, Dragă Anna, Rubedeniile, Alinare strămoșească, Seymour-Am ajuns aici din întâmplare, Oedipus, Hamlet, Macbet (de Eugene Ionesco), Romeo și Julieta, Ferma animalelor, Scripcarul pe acoperiș, Porno-povestea soției mele, Nora, Ilegitim, spectacole jucate sold out.

Majoritatea vă sunt cunoscute, m-am orpit asupra lor la timpul potrivit, au făcut-o și alți colegi de breaslă, adevărul este că sunt spectacole sub umbrela unui program teatral bine gândit și materializat scenic, cu invitați de seamă, puse în scenă deinvitați de seamă, cum sunt Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Beres Laszlo, Nagy Botond, Adrian Sitaru, Szabo K. Istvan, Bocsardi Laszlo…

UTEFest 20

Se va desfășura între 4 și 19 noiembrie. Vor fi prezente Teatrul Național al Greciei de Nord (”Algoritm. Rătăciri suprarealiste prin memorie” de Eleana Georgouli), Teatrul Municipal din Praga (”Boala albă” de Karel Capek), Teatrul Szigligeti din Szolnok (”JBP Moliere”), Teatrul Național din Luxemburg (”Scaunele” de Eugene Ionesco; ”Ciuma” de Albert Camus), Teatrul Național Dramatic din Ljubljana (”Copiii” de Lucy Kirkwood), Teatrul  Național Helena Modrzejewska/Stary Teatr din Cracovia (”Teribil de amuzant bazat pe oribil de trist”, bazat pe piesa lui Fred Apke), Teatro di Roma (”Mâna stângă” de Erika Galli-Martina Ruggeri), Sfumato Theatre Laboratory din Sofia (”O, ce zile frumoase” de Beckett), Teatrul Național Sao Joao din Porto (”Suedia” de Pedro Mexia), Teatrul Dramatic Iugoslav din Belgrad (”Titus Andronicus” de Shakespeare). La care se adaugă spectacolele Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, cinci la număr, Electra, Rubedeniile, Romeo și Julieta, Dragă Anna, Demonii.

Se impune în cazul UTEFest o mențiune, ea vizează, ca la fiecare ediție,  finanțarea. Și încă una, dar care se va întinde în timp, intrarea clădirii în reabilitare totală. Se va întinde deoarece proiectul nu a fost încă predat, au apărut întârzieri supărătoare, cu urmări dintre cele mai neplăcute. Cu toate acestea, stagiunea 2023/2024 a fost pusă pe picioare, se va derula normal, personal nu văd începutul reabilitării clădirii în 2024, care este și an electoral, și nu o văd nici în 2025. Trăim în România, nu trebuie să uităm acest lucru.

Mai sunt pe rol invitații la diferite festivaluri naționale și internaționale, toate oferind imaginea unei stagiuni interesante, de urmărit îndeaproape.

Demostene Șofron

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut