Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca | Jenő Janovics 150

Instituția clujeană de cultură marchează împlinirea a 150 de ani de la nașterea actorului și regizorului Jenő Janovics, prin intermediul unui eveniment tip masă rotundă organizat joi, 8 decembrie, de la ora 14.00, în foaierul de la etaj al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, va avea loc și un eveniment editorial, este vorba de lansarea volumului intitulat Janovics Jenő – Egy élet a magyar kultúra szolgálatában, a színháztól a mozivászonig [Jenő Janovics – O viață în slujba culturii maghiare, de la teatru la cinematografieI], anunță organizatorii în comunicatul de presă. Invitați în cadrul manifestării moderate de regizorul Gábor Tompa vor fi Katalin Ágnes Bartha, Bálint Zágoni, Erzsébet Salat Zakariás și Szilárd Ferenczi. Cartea a fost editată de dr. Tamás Kollarik și Bálint Zágoni, editor responsabil: dr. Sándor Takó.

Jenő Janovics a fost una dintre personalitățile marcante din istoria Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Deopotrivă actor și regizor de teatru, a ocupat funcția de director al instituției timp de 28 de ani. La începutul anilor săi de directorat, s-au deschis Teatrul din Piața Hunyadi (1906) și respectiv clădirea teatrului de promenadă (1910), locații unde a funcționat anterior Teatrul Maghiar de Stat. De numele lui Jenő Janovics se leagă, de asemenea, producția primului film mut maghiar din Transilvania, datând din anul 1913. Personalitate complexă, Jenő Janovics a fost totodată scenarist, regizor și actor de film, critic, istoric și teoretician de teatru.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut