Teatrul de Păpuși „Puck” | Muzeul Păpușilor, ediția cu numărul 16

*6 – 17 iulie*

Reamintim iubitorilor de teatru că în această perioadă au ocazia de a vizita un adevărat muzeu al păpușilor, unde sunt expuse personaje, decoruri și obiecte din spectacolele Teatrului de Păpuși „Puck”.

Manifestarea este găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și aduce, totodată, o premieră, este vorba de colaborarea cu Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) la realizarea decorului imaginat de studenții anului I pentru festivalul stradal Wonder Puck, ce urmează să aibă loc în perioada 9 – 11 septembrie 2022.

Fie că vorbim de interioare de castel, peisaje urbane, sau…suporturi de chitară ingenios adaptate unei noi destinații artistice, se remarcă decoruri şi obiecte viu colorate, de dimensiuni variabile, confecționate din materiale combinate (lemn, paie, textile, materiale neconvenționale, reciclabile) puse şi mai bine în evidență de reflectoarele amplasate cu grijă de o parte şi cealaltă a spațiului.

Pălăria buclucașă

Elena Ilaş semnează scenografia pentru ,,Alfonso şi vrăjitoarea” (2019, r. Decebal Marin) şi ,,Pălăria buclucaşă (2021, r. Rachel Warr, Andra Ştefan, spectacol nonverbal), Hoppál Judit, pentru „Plüm-Plüm kalandjai”/,,Aventurile lui PlümPlüm” (2021, r. Varga Ibolya), iar Tóth Andreea şi-a pus amprenta de scenograf asupra „A brémai muzsikusok”/,,Muzicanților din Bremen” (2022, r. Rumi László).

Muzicanții din Bremen

Lumea păpuşilor este cu adevărat fascinantă, ele se apropie de uman cu atât mai mult cu cât în spate stă munca neobosită a artistului care le dă viață…Descoperim o varietate de personaje, de la zâne, motani, dragoni, lupi, cocoşi, gâşte, şoricei sau vrãjitoare, fiecare având farmecul său aparte!Pe lângă decoruri şi păpuşi, ne sunt oferite spre vizionare și documentare o selecție de momente din spectacole, imprimate pe hârtie (foto Nicu Cherciu, Oana Pop), dar și afișele producțiilor Teatrului de Păpuși „Puck”.

Machetele studenților de la Facultatea de Arhitectură a UTCN (cu explicații pe planşele aferente) completează armonios și extrem de original atmosfera din lumea „Puck”. Ne imersează, pe nesimțite, într-un spatiu fantastic, de vis, plin de culoare.

Solzii balaurului

Câteva dintre ele au și denumiri ca atare: Capsula colorată (Ştefănuță Dragoş-Mihai), Grădina fermecată (Temerdek Ajnacska), Labirintul multifațetat (Hurdea Maria), Locomotiva senzorială (Mihuț Alexandra-Karla), Magnetic Wonderland (Donisă Cosmina), Calea Curcubeului (David Anna), Guided by the lights (Penț Robert), Pădurea fermecată (Pap Denisa), Solzii balaurului (Stanciu Mădălin), Selena (Teşileanu Alexandra), Magic Water (Sidor Andreea) ș.a. Așadar, încă un motiv în plus să nu pierdem nici anul acesta expoziția Muzeul Păpușilor!

Colour your dreams

Text și foto: Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut