Teatrul de Păpuşi “Puck” Cluj-Napoca

p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 10); line-height: 120%; text-align: left; }p.western { font-family: „Liberation Serif”,serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback”; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „FreeSans”; font-size: 12pt; }

Puck la…70 de ani! O fărâmă de timp transformată în eternitate

Miercuri, 5 februarie, clujenii sunt invitați să ia parte la sărbătorirea a 70 de ani de la înființarea Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca. Ziua va fi marcată cu spectacole, ateliere, o lansare de carte și o proiecție.

Mi-a fost dat să fiu prezent şi să onorez cu prezenţa aniversările cu numerele 50 şi 60. În foarte, foarte scurt timp, voi fi prezent şi la aniversarea cu numărul 70. Altfel, un număr ca oricare altul, dar un număr cu o istorie încărcată, de cunoscut îndeaproape. Istorie scrisă de la o lună la alta, de oameni, oameni dăruiţi artei spectacolului, artei păpuşăreşti în special, oamni cu dragoste pentru copii. Este dragostea care a generat spectacole, săli pline, invitaţii la festivaluri în ţară şi peste hotare, cronici laudative şi nu în ultimul rând, aplauze, foarte, foarte multe aplauze.

Mi-a fost dat să fiu prezent şi să scriu festivalurile “Puck”, atât cel internaţional, cât şi WonderPuck, ambele cu priză la spectatorii de toate vârstele, dar vârsta intră prea puţin către deloc în calcul. Important este că spectacolele Teatrului de Păpuşi “Puck” atrag, fac săli pline, generează interes, schimburi de idei benefice tuturor actanţilor.

70 deschide calea următorilor ani. Dar mai ales deschide calea unei aniversări 75, într-un sediu nou, la nivelul reclamat de un teatru de păpuşi şi animaţie. Oamenii Teatrului “Puck” au neveoie de un sediu nou. Spectatorii Teatrului “Puck” au nevoie de un sediu nou. Vreau să cred că vom fi prezenţi la tăierea panglicii.

Să revin însă la ceea ce va fi săptămâna următoare. Manifestările aniversare de miercuri, 5 februarie, vor începe de la ora 10.00, la sediul instituției, cu spectacolul „Cartea cu Apolodor”, în regia Monei Marian (secţia în limba română)

De la ora 11.30 va fi prezentat spectacolul în limba maghiară „Tornyocska”/„Turnulețul”, cu regia semnată de Jakab Ildikó.

De asemenea, între orele 10.00 și 12.00, în studioul instituției vor avea loc Atelierele „Puck”. Sărbătoarea se va încheia cu momentul „O istorie a poveștilor la Teatrul de Păpuși Puck”.

Câteva date istorice se impun. În anul 1948 se pun bazele primei trupe de teatru de păpuşi din Cluj sub patronajul Sindicatului Mixt al Artiştilor, Scriitorilor şi Ziariştilor, iar in 5 februarie 1950 ia ființă Teatrul de Păpuşi din Cluj, printre fondatori numărându-se Fischer Edit, Ileana Hodiş şi Fuhrman Károly.

Istoricul Teatrului Puck se leagă, în timp, de preocuparea specială pentru păpuşă, de la bi-ba-bo la wayang, de la marionetă la obiectul animat. Respectul pentru opţiunea echipei fondatorilor s-a perpetuat, sub  influenţa doamnei regizor Kovács Ildikó, reperul profesional şi mentorul a generaţii întregi de actori, regizori, scenografi care au activat în Teatrul de Păpuşi din Cluj. Începând din 2017 este organizat Festivalul Stradal WonderPuck, eveniment anual adresat comunității clujene și publicului larg.

Festivalul Internațional Puck, aflat în acest an la a 19-a ediție, a reunit de-a lungul timpului, spectacole de referință ale păpușeriei europene, întâlniri ale școlilor de teatru din regiune și ateliere profesionale internaționale.

70 de ani… pentru viața unui om pare mult, dar pentru istoria culturală a unui oraș și a țării e o fărâmă de timp. Mai este nevoie de teatru de animație și de teatru pentru copii? Eu zic că da! Da, pentru a transforma fărâma de timp în eternitate!”, declară Emanuel Petran, managerul Teatrului de Păpuși „Puck”.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie