Teatru | Premieră “Maidan Inferno” la Teatrul Național Cluj-Napoca

*miercuri, 15 iunie, ora 19.00, Studio Euphorion*

Instituția clujeană de cultură revine cu o nouă premieră, relativ la scurtă vreme de la Audiția, în regia lui Ionuț Caras. Spectacolul-lectură MAIDAN INFERNO de Neda Nejdana este o adaptare a lui Tudor Lucanu, regizor și scenograf, în traducerea din limba franceză a Alexandrei Ionel, univers sonor – Radu Dogaru.

Piesa face parte dintr-o serie de trei producții ale TNC realizate în cadrul campaniei UNITER – Artiști români pentru artiști ucraineni.

Distribuţia: Oreste: Matei Rotaru, Ania: Cecilia Lucanu-Donat, Stepanâci: Cătălin Herlo, Zoia: Romina Merei, Liub: Cosmin Stănilă, Margot: Irina Wintze, Fotograful (pe proiecția video): Adriana Băilescu.

Neda Nejdana

S-a născut în 1971 la Kramatorsk, în regiunea Donețk, și este unul dintre cei mai importanți autori dramatici ucraineni contemporani și printre cei mai implicați și mai apreciați oameni de cultură din Ucraina. Este co-fondator și director al teatrului independent MIST din Kiev (din 2006), coordonator de proiecte dramatice la Centrul Național de Arte Performative Les Kurbas (din anul 2007), profesor la Universitatea Taras Șevcenko din Kiev și președinte al Uniunii Dramaturgilor din Ucraina. De asemenea, a coordonat secția de teatru a revistei „Kino-Teatr“, a ocupat poziția de dramaturg la teatrul municipal din Kiev și este unul dintre fondatorii website-ului teatral „Virtep“; autor a 30 de piese și a numeroase articole despre dramaturgie, teatru și cinema, în colecții academice, antologii, reviste și publicații online. Neda Nejdana a primit premiul „Petro Kraveț“, Premiul Președinției Ucrainei, iar patru dintre piesele sale au fost incluse în catalogul celor mai bune piese din Europa în 2004-2008 și în catalogul celor mai bune piese, al Convenției Teatrale Europene/ETC, în anul 2012.

Neda a scris MAIDAN INFERNO în primăvara anului 2014, pe când se afla la Paris cu o bursă la Maison d’Europe et d’Orient. Piesa evocă infernul luptelor de stradă derulate în Ucraina în perioada 2013-2014, în urma protestelor față de politicile guvernului pro-rus condus de Viktor Ianukovici, începute ca un protest spontan în seara de 21 noiembrie 2013, ca urmare a nesemnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Aceste manifestări au ajuns să fie cunoscute în întreaga lume sub numele de „Maidan“ sau „EuroMaidan“, de unde și numele producției.

Maidan Inferno este structurată în 20 de secvențe, urmărind destinele încrucișate a șapte personaje, într-un tablou sumbru, iar eroii sunt în majoritate studenți. Aceștia înfruntă cu curaj și determinare gerul crâncen și represaliile violente ale forțelor armate guvernamentale, în numele libertății și afirmării Ucrainei ca națiune de sine stătătoare, cu o limbă și o cultură proprie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut