Taxele și impozitele locale pe 2021, cunoscute, la Gherla

Chiar dacă mai sunt câteva zile până la sfârşitul acestui an, locuitorii municipiului Gherla deja au luat cunoştinţă despre impozitele şi taxele locale ce vor achita pe 2021.

Această chestiune s-a aflat în dezbatere publică timp de 30 de zile, până la începutul lunii decembrie. În  acest sens, Consiliul Local a întocmit şi un proiect de hotârîre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la Gherla, pentru anul fiscal 2021. Persoanele interesate, precum și asociațiile de afaceri și alte asociații legal constituite au fost invitate să depună propuneri, sugestii sau opinii, cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre, la registratura Primăriei Municipiului Gherla sau prin poștă. Acest proiect prevede indexarea nivelului taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pentru anul 2019, care a fost de 3,8%. Persoanele juridice afectate de situația de urgență, care au depus până la 15 decembrie o cerere, pot beneficia de o reducere cu 30% a impozitului pe clădiri.  La fel, persoanele fizice și juridice pot beneficia de anularea majorărilor de întârziere.

Un alt set de măsuri privind reducerea unor impozite se află în atenţia Primăriei. De exemplu, s-a pus problema reducerii cu 50% a impozitului pe clădiri pentru anul 2020 pentru agenții economici din domeniul HoReCa, afectați de carantina impusă în Gherla. O altă propunere se referă la eliberarea gratuită a acordului de funcționare pentru anul 2021 pentru agenții economici care au fost obligați să își închidă afacerile în perioada de carantină din oraș. Tot cu 50% ar urma să fie redusă taxa pe anul 2021 privind desfășurarea activităților de alimentație publică afectate de Covid. Firmele care au terase pe domeniul public și care au fost închise ar putea plăti pentru 2021 doar jumătate din taxa de utilizare. Propunerile urmează să fie supuse la vot în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului local.

Sunt înlesniri şi reduceri importante care vin în sprijinul cetăţenilor municipiului Gherla, mai ales pentru agenţii economici care în anul 2020 au avut mult de suferit în urma închiderii unităţilor comerciale din cauza pandemiei. O oarecare uşurare pentru proprietarii restaurantelor sau barurilor, dar şi pentru patronii unor firme de alimentaţie publică sau turism.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut