Tătaru, despre testarea COVID-19 la nivel național: Din iunie va fi un studiu de seroprevalență în fiecare județ

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că în această vară se va face un studiu de seroprevalență pentru COVID-19, în fiecare județ, la pacienții care vor veni pentru unele analize și, cu acordul lor, se va face un test din serul rezidual. Studiul va arăta în ce măsură populația țării a trecut prin boală, informează AGERPRES.

„Am anunțat că în această vară vom avea un studiu de seroprevalență. Acest studiu se va desfășura în lunile iunie-iulie și cred că și august, în care la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, fiecărui județ din această regiune, pe nouă grupe de vârstă, în care vom vedea exact cam cât din populația României, cât din populația județului, din grupa de vârstă s-a imunizat, iar în funcție de acest rezultat putem previziona pe viitor și o reapariție a unui episod și amploarea acestuia”, a precizat Tătaru într-un interviu la Digi24.

Ministrul a explicat și cum se va face studiul. „În fiecare județ vor fi selectate trei laboratoare, la aceste laboratoare se vor prezenta pacienți pentru seturi de analiză pentru diverse patologii. Noi vom solicita acordul acestor pacienți să folosim serul rezidual în care vom căuta anticorpi. Sunt niște teste imunologice (…). Aceste seruri reziduale vor fi la INSP, care va face acest studiu și ne va da și rezultatul. Se recoltează sânge pentru analizele la care s-au prezentat, noi serul rezidual de la această recoltare de sânge îl vom folosi”, a afirmat Tătaru.

Întrebat despre numărul de persoane care vor fi testate, Tătaru a răspuns: „Diferă foarte mult de la un județ la altul, având în vedere că avem județe cu 43.000 de locuitori, cu 93.000 de locuitori, în general am plecat ca studiu – 29.019 pacienți, după 1 iunie va începe”.

Articole din aceeasi categorie