Târg meșteșugăresc la Gherla cu participarea armenilor

După cum am mai anunțat, în weekendul trecut, municipiul Gherla a găzduit cea de a XXVI-a ediție a Festivalului internațional de folclor, organizat de Fundația Teka din localitate.

Cu acest prilej, pe lângă tradiționalele spectacole de cântece și dansuri, în centrul orașului a avut loc obișnuitul târg meșteșugăresc. Printre cei care au desfăcut diferite obiecte de artizanat s-au aflat și două armence, Molnár Anna și Barta Katalin, care au oferit vizitatorilor ceramică și bijuterii cu motive armenești, dar și diferite produse tradiționale, specifice comunității locale. Taraba lor s-a bucurat de mare căutare, printre cei care s-au interesat de obiectele armenești s-au aflat și mulți oaspeți din Ungaria, participanți la festivalul gherlean, și care au dorit să rămână cu amintiri frumoase de pe meleagurile someșene.

Grupurile străine au vizitat și Catedrala Armeano-Catolică din centrul orașului și au rămas plăcut impresionate de cele văzute acolo. Tot cu ocazia manifestării culturale din Gherla, la Centrul de Informare și Promovare Turistică din Piața Libertății nr. 3 a fost proiectat un filmuleț despre vechiul Armenopolis, în prim plan figurând tradițiile și obiceiurile comunității locale.

Armenii gherleni deja se pregătesc de marea lor sărbătoare anuală „Sfântul Grigore Luminătorul”, ce va avea loc sâmbătă 2 iulie, și la care după doi ani de pandemie sunt așteptați și armeni din cele mai mari centre ale acestei etnii, din țară, dar și din străinătate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut