Târg de haine pentru susținerea refugiaților ucraineni

Organizația JCI (Junior Chamber International) Cluj organizează, în 5 și 6 aprilie, un nou eveniment al faptelor bune.

În cadrul Târgului de Primăvară #ReClothing, care va avea loc în holul Iulius Mall, între orele 10:00 – 22:00), clujenii vor avea parte de sesiuni de shopping sustenabil, dar și de workshop-uri interesante, în urma cărora își vor putea descoperi propriul stil. Banii strânși în urma evenimentului („fiecare cumpărătură se transformă într-un gest de susținere”) vor fi direcționați pentru a susține refugiații care ajung în Cluj, cea mai mare parte din sumă fiind alocată pentru amenajarea unui spațiu educațional dedicat copiilor.

Încă de la începutul războiului căutăm cele mai eficiente metode pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate. Am dus alimente la gară, am trimis articole vestimentare la graniță – și dincolo de ea, și am dat startul unui demers prin care vrem să facilităm accesul la diferite resurse educaționale. Doar cu ajutorul comunității vom reuși să amenajăm un nou hub, un loc în care cei mici să poată desfășura fel de fel de activități educative și recreative. Așa că îi așteptăm să ni se alăture”, spune Ioana Pîrlea, președinte JCI Cluj.

Potrivit acesteia, proiectul #ReClothing a început ca un pas către diminuarea risipei din domeniul textil, date fiind statisticile îngrijorătoare: industria de fashion e a doua cea mai poluantă din lume, iar 95% din hainele care ajung la gunoi ar putea fi repurtate sau reciclate. În cadrul evenimentului de la Iulius Mall, peste 1.000 de articole vestimentare vor primi o a doua șansă, întrucât târgul a fost precedat de o campanie de colectare de haine, iar răspunsul din parte clujenilor a fost extraordinar: sute de kilograme de haine au ajuns în posesia organizației.

Ne bucurăm să vedem un răspuns pozitiv din partea comunității: oamenii au fost alături de noi și ne-au donat cantități impresionante de haine. Ne dorim să arătăm tuturor că schimbarea pornește chiar din garderoba lor și vrem să le oferim cadrul necesar în care pot să testeze, la târg. Vom fi aici cu idei, sfaturi și exemple pentru a-i ajuta să facă shopping într-un mod sustenabil și să reducă risipa. În plus, un astfel de eveniment e un prilej de implicare și de a face un gest pentru comunitate”, adaugă Ovidiu Lădar, membru JCI Cluj.

La acest târg, curioșii vor învăța când și cât să cumpere și care sunt cele mai potrivite articole de îmbrăcăminte pentru stilul lor de viață și pentru caracteristicile lor. Întrucât mai mulți designeri români s-au alăturat inițiativei, la târg vor fi expuse și articole semnate de creatori și producători locali, într-un colț dedicat lor.

Anul trecut, din banii strânși în cadrul celor trei târguri #ReClothing, voluntarii JCI Cluj au inaugurat mai multe hub-uri tech din zona rurală – Chiuiești și Bonțida fiind două exemple – și au reușit să pregătească aproape 100 de cadouri de Crăciun pentru copiii din medii defavorizate.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut