Tabără etnografică pentru elevii din județul Cluj

În aceste zile de vacanță împrejurimile satului Lacu din comuna Geaca răsună de frumoasele cântece ale participanților la tabăra etnografică organizată în fiecare an în localitatea de lângă renumitele lacuri piscicole de pe Câmpie.

Cea de a XXVII-a (!) ediție a tradiționalei tabere folclorice a început cu 75 de participanți. Este vorba de obișnuita tabăra de antrenament al ansamblurilor de dansuri populare din municipiul Gherla, deosebit de ambițioase și hotărâte în pregătire și repetiții și în perioada estivală, când alții se odihnesc sau își petrec zilele libere la munte sau la mare. Însă, cei 75 de jucăuși din județul Cluj zilnic participă la cursurile de dansuri populare inițiate de organizatori. Membrii cunoscutei formații de dansuri populare „Kaláka”, laureată a mai multor festivaluri internaționale de folclor, învață dansurile românești și maghiare sub conducerea coregrafilor Ágnes Lakatos și Nándor Kispál. Membrii Ansamblului „Kiskaláka” îi ajută pe participanții la tabără să facă cunoștință cu frumoasele dansuri populare din zona Someșului Mic și de pe Câmpie. Cei care coordonează activitatea acestor cursuri sunt cunoscuții specialiști clujeni Zsuzsa Cserey Both și Szilárd Tamás. Acompaniamentul  muzical este asigurat de taraful „Ördöngös”, de asemenea invitat an de an la această tabără ce are loc în peisajul  mirific al dealurilor din împrejurimile comunei Geaca, unde folclorul original are mulți prieteni. Nu întâmplător, această întâlnire  anuală a amatorilor de dansuri populare are loc la marginea localității Lacu, unde este amenajat și un mic muzeu de artă populară, vizitat în fiecare an de un mare număr de turiști din țară sau chiar și din străinătate.

În cadrul taberei etnografice, seară de seară se organizează programe de cântece și dansuri populare cu participarea celor 75 de tineri, care în această vară au onorat această manifestare folclorică de tradiție.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut