Tabără de aprofundare a limbii române pentru copiii maghiari din Gherla

Este de apreciat inițiativa unei fundații gherlene de a organiza o tabără de șapte zile pentru copiii provenind din familii mixte, care doresc să-și perfecționeze limba română.

Asta face de câțiva ani  Fundația Culturală „Téka”, datorită căreia și în această vacanță 70 de copii de etnie maghiară au luat parte la activitățile taberei, organizată cu sprijinul unor cadre didactice a căror limba maternă este româna.

Scopul taberei a fost de a-i ajuta pe copii să comunice corect în limba română. Grupul din acest an a fost format din tineri din localitate și din împrejurimi, iar activitățile instructiv-educative au avut loc zilnic, între orele 10:00 – 17:00. Cei din alte localități de pe Câmpie și de pe Valea Someșului Mic  au fost cazați la internatul fundației, unde s-au bucurat de condiții foarte bune de cazare și masă.

Această tabără a fost inițiată datorită faptului că, în ultimii ani, s-a constatat că foarte mulți  copii  maghiari nu reușesc să vorbească sau să scrie corect în limba română, ci doar memorează subiecte și le redau apoi mecanic, ei  întâmpinând dificultăți de comunicare. Fundația gherleană a venit cu ideea taberei, inițial pentru elevii din clasele primare, iar apoi au fost acceptați și copii de grădiniță și gimnaziu.

Pe perioada taberei, copiii au fost împărțiți în cinci grupe, în funcție de vârstă, și au purtat brățări distincte. Fiecare grupă a avut un cadru didactic coordonator, care a organizat activități de comunicare, dar și activități distractive. Majoritatea activităților s-au desfășurat la Liceul Teoretic ”Kemény Zsigmond”. După ora 17:00, copiii din oraș plecau acasă, iar pentru cei rămași, organizatorii taberei, Fodor Emőke și Rariga Imola, cu ajutorul angajaților de la fundație, au organizat diferite activități distractive și cultural-sportive. Nu au lipsit nici excursiile în împrejurimile municipiului Gherla, copiii vizitând și Muzeul de Etnografie și Folclor din cadrul Fundației „Kallós Zoltán” din Răscruci, de unde au plecat acasă cu cele mai bune impresii.

Mulți copii s-au înscris deja pentru tabăra din anul viitor, iar fundația va porni alte proiecte interculturale.

La începutul lunii iulie, tot în cadrul Fundației Culturale „Téka” a mai avut loc o tabără de meșteșuguri populare, la care au participat aproape o sută de copii  din Gherla și din comunele vecine.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut