Szekely (Ministerul Educației): Medicii le vor vorbi elevilor despre igiena sexuală, nu despre actul sexual

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, a declarat că educația sexuală în școli va fi parte a disciplinei Educație pentru sănătate, așa cum este și acum, iar de două – trei ori pe parcursul fiecărui an școlar, în funcție de vârstă, cadre medicale specializate le vor vorbi elevilor „despre igiena sexuală, nu despre actul sexual”.

„Educația sexuală în școli va fi parte a disciplinei Educație pentru sănătate, așa cum este și acum, dar în momentul de față este o disciplină opțională, urmând ca din toamnă să devină obligatorie. Educația sexuală va fi un modul, alături de multe altele care apar în Educație pentru sănătate. Ne dorim să reușim (până în toamnă, n.r.) să schimbăm programa, astfel încât să-i schimbăm și numele, de exemplu, în Educație pentru societate (…), să apară și modulul de educație financiară, pentru nutriție sănătoasă, educație de mediu, de prim-ajutor, care să apară pe parcursul programei celor patru ani de gimnaziu și apoi, în liceu să fie repetate”, a explicat Radu Szekely, citat de AGERPRES.

El a detaliat că pentru fiecare grupă de vârstă, din clasele V- XII, sunt anumite concepte și lucruri de care tinerii trebuie să fie conștienți, de la igienă până la cunoașterea propriului trup, copiii urmând să fie învățați să se spele pe mâini, pe dinți, să-și păstreze igiena organelor genitale, lucruri „absolut normale”, dar despre care nu se discută. Aceste subiecte, a spus Szekely, sunt un tabu în societatea românească, iar acest fapt conduce la situații de îmbolnăviri din necunoștință de cauză sau la sarcini nedorite.

„Nu este vorba de educație pentru actul sexual, ci de educație pentru protecția propriei sănătăți. Disciplina Educație pentru sănătate va fi predată modular, iar pentru educație sexuală vor exista, probabil, în fiecare an, două- trei ore la care vor fi invitați cadre medicale, doctori din domeniu, care știu cum să abordeze aceste subiecte”, a adăugat secretarul de stat.

Radu Szekely a punctat că aceste ore vor fi ținute de cadre medicale, pentru a nu se pune presiune nici pe consilierii școlari, nici pe profesori pentru a face aceste lucruri, urmărindu-se o colaborare cu specialiștii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut