Sute de mii de bunuri contrafăcute, confiscate de polițiștii de frontieră în 2021

Polițiștii de frontieră, independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali, au ridicat, în primele 11 luni din 2021, în vederea confiscării, sute de mii de bunuri contrafăcute purtând mărci internaționale protejate.

Conform unui comunicat al Poliției de Frontieră Română, remis ziarului Făclia, printre produsele contrafăcute, care ar fi urmat să fie vândute ca autentice, ridicate de polițiști, se numără: 103.391 bucăți articole de îmbrăcăminte și lenjerie; 19.853 perechi încălțăminte; 122.850 bucăți produse cosmetice și de parfumerie; 2.844 bucăți articole de marochinărie; 404.000 bucăți instrumente de scris; 24.000 bucăți țigări electronice; 10.313 bucăți accesorii telefoane; 283.321 bucăți jucării. De asemeni, au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de diverse alte articole susceptibile a fi contrafăcute, constând în unelte, scule sau produse de uz casnic.

În aceeași perioadă din 2020 au fost descoperite peste 32.000 de produse cosmetice și de parfumerie și 14.000 bucăți jucării, constatându-se, în 2021, creșteri considerabile ale confiscărilor acestor produse, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Din cazuistica înregistrată in ultimul an s-a constatat ca cetățenii implicați în aceste activitățile ilegale proveneau preponderent din România, Turcia, Bulgaria și R. Moldova. Din analiza fenomenului infracțional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt: China-România – pe mare, respectiv Turcia-România. Cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau țări din vestul Europei. O cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăți comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat” – precizează Poliția de Frontieră Română.

Conform sursei citate, produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare și o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, textile, încălțăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).

Bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reținere. În cazurile persoanelor depistate de polițiștii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/ din țară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de „punere în circulație fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut