Sute de elevi la Festivalul județean de colinde și obiceiuri de iarnă „Se-aude lin spre seară…!”

Sute de elevi de la opt școli din județul Cluj au participat marți, 20 decembrie, la Cluj-Napoca, la Festivalul județean de colinde și obiceiuri de iarnă „Se-aude lin spre seară…!”. Manifestarea, ajunsă la cea de-a patra ediție, a fost organizată de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca și Inspectoratul Școlar Județean Cluj, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Evenimentul, moderat de elevii Simona Papuc și Mihai Repede, din clasa a X-a C, de la instituția organizatoare, a început la ora 14:00, la Centrul de Cultură Urbană-Casino, din Parcul Mare. În deschidere, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, prof. Simona Raluca Dobrescu, le-a mulțumit participanților pentru implicarea în proiect, subliniind importanța păstrării, promovării tradițiilor și a identității locale, prezentate prin intermediul colindelor, al obiceiurilor de iarnă și al straielor populare. În continuare, ca invitați de onoare, au colindat membrii grupului de copii „Flori din Apuseni”, grup coordonat de interpretul de muzică populară Nicolae Turcu, după care, însoțiți de profesorii lor, tinerii înscriși în festival, au prezentat colinde și obiceiuri de iarnă din zona de proveniență. Au colindat elevi de la școli din Cluj-Napoca și din județ: Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”,  Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan” Florești, Școala Gimnazială Frata, Școala Gimnazială Măguri-Răcătău, Școala Gimnazială Mărișel, Școala Profesională Răscruci, Școala Gimnazială Tritenii de Jos, alături de cei de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca, gazdele festivalului. La final, toți participanții au primit daruri din partea Asociației Comitetului de Părinți din cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.

Festivalul de colinde „Se-aude lin spre seară…!”, organizat de Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” (coordonatori: prof. Simona Raluca Dobrescu, director; prof. Nicoleta Lili Ciocan, director adjunct și prof. Mihaela Turcu), are ca scop familiarizarea elevilor din mediul urban cu specificul etnofolcloric al județului Cluj, prin promovarea unor tradiții și obiceiuri de iarnă, care se regăsesc sub o formă sau alta și în operele literare pe care le studiază. De asemenea, prin colaborarea cu unitățile școlare din mediul rural, se dorește aducerea în prim-plan a portului popular din subzonele etnofolclorice ale Clujului. Totodată, unitățile școlare din mediul rural și comunitatea din care elevii provin au posibilitatea de a-și promova, în rândul participanților, identitatea locală prin intermediul colindelor, al obiceiurilor de iarnă și al costumelor tradiționale.

Proiectul a fost premiat de Ministerul Educației în anul 2020, cu distincția ,,Creatori de educație”, în semn de apreciere pentru activitățile educaționale creative desfășurate.

Grigore SÂMBOAN
Consultant artistic CJCPCT Cluj

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut