Sute de case și curți afectate de fenomenele meteo extreme

Peste 200 de locuințe au fost afectate de ploile abundente. În cursul zilei de marți și pe timpul nopții de marți spre miercuri, pompierii militari au intervenit în 8 județe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vremea rea.

La nivel național au fost emise 68 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate, care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanți și viituri rapide pe râurile mici. În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 10 localități din județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Timiș și Teleorman.

„Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 210 locuințe, 286 curți, 32 beciuri și o stradă. Totodată, din cauza vântului puternic, 2 copaci au căzut pe carosabil și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora – a anunțat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Potrivit sursei citate, cel mai grav afectat a fost județul Harghita, unde s-au înregistrat inundații în 3 localități și unde pompierii au acționat pentru evacuarea apei din peste 500 de gospodării.

În județul Cluj, o autospecială pentru intervenție rapidă și comandă din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej și un utilaj al Primăriei comunei Chiuiești au acționat marți seara pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo extreme în localitatea Huta, din comuna Chiuiești.

„În jurul orei 18:50 a fost primit un apel care anunța că scurgerile de pe versanți au produs o inundație la o casă. La fața locului pompierii au constatat că au fost afectate două gospodării și parțial a fost obturat drumul comunal care asigura accesul în localitate” – a anunțat ISU Cluj.

Nu au fost înregistrate victime sau pierderi de vieți de animale ca urmare a acestui eveniment.

Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, IGSU recomandă populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, cetățenii sunt atenționați să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.

În situația manifestării vântului puternic, IGSU recomandă populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie