Sunteți pregătiți pentru un credit bancar?

Așa cum era anticipat, Banca Naţională a României (BNR) a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,50% pe an, ceeea ce va duce, cel mai probabil, la scumpirea creditelor acordate de bănci.

Nu discutăm dacă acceastă decizie este sau nu justificată, corectă sau oricum altfel, doar reamintim că, în 10 februarie, BNR a majorat dobânda de politică monetară la 2,5% pe an, de la 2% pe an. Unul dintre rezultate a fost creșterea dobnânzilor acordate de bănci. Conform datelor furnizate tot de BNR, după majorarea din februarie, indicele ROBOR la la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,61% pe an, de la 4,60% pe an. De remarcat că, la începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era de 1,98%. Și indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 4,70% pe an, de la 4,69%, în timp ce ROBOR la 12 luni a stagnat la 4,73% pe an. Reamintim că ROBOR influențează doar creditele cu dobândă variabilă, deoarece, la creditele cu dobândă fixă, dobânda este constantă pe toată perioada de creditare. Însă, la creditele cu dobândă variabilă, dobânda se stabilește prin însumarea marjei băncii (cheltuieli și profit) la care se adaugă ROBOR. Pe de altă parte, și indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) a crescut la 1,86% pe an, de la de 1,17%, cât era în urmă cu trei luni. IRCC este calculat trimestrial, pe baza tranzacţiilor interbancare, și este utilizat drept indice de referință la calcularea creditelor de consum.

Acum, BNR a majorat din nou dobânda de politică bancară (adobânda de referință, cum era numită anterior), de la 2,5% pe an la 3% pe an. Oare ce se va întâmpla în continuare cu ROBOR-ul, cu IRCC-ul, cu dobânzile la creditele deja acordate și pentru cele care vor fi acordate în continuare?

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut