Suntem pe podiumul european al inflației

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a urcat de la 1,2% la 1,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Polonia, Ungaria şi România.

Datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că, față de situaţia din ianuarie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 10 state membre, a rămas stabilă în 3 şi a crescut în 14 ţări membre. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 2,5% în februarie, de la 2% în ianuarie. În februarie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,9%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,6%), Ungaria (3,3%) şi România (2,5%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 1,9%), Slovenia (minus 1,1%), Cipru (minus 0,9%), Luxemburg (minus 0,5%), Irlanda (minus 0,4%), Letonia (minus 0,2%) şi Spania (minus 0,1%).
Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 1,2% în februarie, de la 1,4% în ianuarie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a încetinit la 1,1% în februarie, de la 1,4% în ianuarie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut