„Sub Semnul Marelui Curcubeu de Vară”/ dialog cu prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Române

Nu voi insista asupra prezentării prof univ dr Dafin Mureșanu, personalitate de prim rang a neurologiei românești și mondiale. Aș putea scrie și vorbi aproape la nesfârșit despre realizările din domeniul neuroștiinței, științelor medicale în general, materializate în sute de articole de specialitate, prezentate și/sau publicate în reviste și cărți de specialitate. Aș putea scrie pagini întregi despre congresele naționale și internaționale organizate sau prezent în calitate de Invited Speaker. În fine, nu în ultimul rând, pot scrie pagini despre calitatea de membru a mai multor organisme de profil, internaționale și internaționale cum sunt European Federation of Neurorehabilitation Societies (EFNR) – vice președinte; European Academy of Neurology (EAN); World Federation for Neurorehabilitation (WFNR); Societatea Română pentru Neuroreabilitare Motorie şi Cognitivă; Fundaţia pentru Studiul Nanoneuroştiinţelor şi Neuroregenerării; Membru corespondent al Academiei Române; membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România…

Mă opresc aici, mulțumind distinsului prof univ dr Dafin Mureșanu pentru interviul acordat, pentru toată, toată deschiderea manifestată față de subsemnatul și redacția cotidianului nostru.

Am intrat practic în anul 2 al pandemiei cu C19. Ce relevă cercetările efectuate până în prezent în relația pacient neurologic C 19?

Suntem chiar în punctul cel mai cald și amăgitor al Anului 2, dar și într-un fel de „solstițiu” al lui, în ziua cea mai lungă și plină de promisiuni revelatoare.

În răspunsurile mele voi încerca să ne menținem în zona adevărului posibil, unul dintre termenii la care vă invit să meditați. Puține certitudini relevă cercetările, dovadă că ele sunt tot mai multe, tot mai profunde și tot mai sinuoase.

Din discuțiile avute cu autentici pandemiologi de la noi și din străinatate, în forumuri înalt instituționale și veritabile, rezultă că s-a instalat în lumea medicală o uimire…științifică universală care ține de imposibilitatea formulării unor premoniții ferme.

În treimea bolnav-covid-medic „victoriile” cele mai multe sunt, până acum, ale entității invizibile, posesoarea unei armate incomensurabile. Numai eroismul nostru, în sensul propriu al cuvântului, inteligența, șansa și partea noastră de metafizică ar putea schimba rezultatul.

De parcă nu este de ajuns prin ceea ce trecem, suntem confruntați și cu noi tulpini. Potrivit unor cercetători, nu sunt atât de periculoase, potrivit altor cercetători, sunt mortale. Ce trebuie înțeles din cele două atitudini?

Să nu ne aventurăm în afirmații despre noile tulpini, tocmai fiindcă sunt noi. Să nu introducem în circuitul public și alte spaime, mai ales că meseria de-a înspăimânta a luat avânt periculos.

Să reținem odată pentru totdeauna: terenul Pandemiei este unul extrem de fertil pentru apariția unor boli poate și mai înspăimântatoare, cele ale psihicului, văzut în complexitatea lui care refuză cercetarea cuceritoare.

Cât de periculos este C19 pentru pacientul cu afecțiuni neurologice? Care afecțiuni sunt vizate mai mult?

Noi nu scriem aici decât despre ceea ce pot înțelege aproape toți oamenii, așa că nu vom etala cunoștințe medicale dintr-o limbă necunoscută – și pentru noi – a neurologiei, știință, de fapt, alchimică. E destul să afirmăm că în fața neurologului ajung oameni aflați pe punctul de a pierde în încleștarea cu boala, foarte slăbiți, uluiți de ce li se întâmplă! Și-atunci cum ar putea ei rezista, la fel cu ceilalți, spuneți?!

Ajungem la vârsta pacientului. Cele mai expuse sunt persoanele de vârsta a 3-a. Dar constatăm că C19 lovește aproape în toate vârstele.

Covid 19 nu e orb, dar e grăbit și flămând, n-are sentimente și prejudecăți! Vă invit pe toți să nu uitați că e totuși viu și că criteriile după care ucide rămân necunoscute, ele se judecă numai prin rezultatele maladiei.

Să vă puneți oricât de multe întrebări vreți, dar să nu aberați, încercând să găsiți răspunsuri la toate. Un mister poate induce, adesea, un efect placebo, ceea ce este bine.

Poate deveni C19 o boală neurologică? Sau C19 favorizează apariția unor simptome ce pot deveni letale?

Poate și nu poate, în același timp! Înclin să nu le amestec, dar medicul care nu este treaz și vigilent devine pescuitor de perle în ape tulburi.

Putem vorbi despre opțiuni de tratament?

Putem vorbi despre orice, dar vă dați seama că aș face concurență revistei Formula As, de altfel o publicație excelentă de popularizare, dacă aș propune rețete de tratamente. Ce trebuie reținut este că detaliile unui tratament, chiar atunci când există un protocol, depind de puterea și experiența fiecărui spital și ale fiecărui medic coordonator.

Care sunt știrile false de care oamenii ar trebui să se ferească?

Îmi cereți imposibilul, ele sunt țurțurii de gheață care stau să cadă de la streașină. E ca și cum ai încerca să te ferești de ploaie fără ploier. Numai o listă simplă a căilor pe care vin aceste știri ar cuprinde întregul spațiu al ziarului dumneavoastră.

Cititorului, este bine, totuși, să-i aducem aminte, pentru a se putea feri, că o informație falsă se naște mai ales din: ignoranță și din interes benign sau malign. Jucătorii sunt mulți, complicațiile – aici e răul – pot deveni criminale. Urmăriți întotdeauna cui folosește o știre și cât capital, de toate felurile, se ascunde în ea!

Cum a decurs anul științific neurologic în 2020? Cum arăta 2021?

Neurologia, pe plan național și internațional, n-a „profitat” de Pandemie, ca alte resorturi ale medicinii și ale instituțiilor ei. Investițiile materiale importante nu s-au îndreptat spre ea. Cercetarea a ars la foc potrivit și constant, fără descoperiri spectaculoase, dar cu mari speranțe. Ferestrele marilor instituții și forumuri naționale, europene și mondiale, ale științelor creierului, au rămas tot timpul cu luminile aprinse și în 2020 și în 2021.

Medicina se face la patul bolnavului, spune Hațieganu. Cum a decurs si cum decurge din acest punct de vedere lucrul cu studenții și rezidenții?

Studenții, rezidenții (aflați în prima linie) și medicii au traversat doi ani mai grei decât alții. Au folosit aceste greutăți profesiei? Cu siguranță că da! E cea mai prețioasă concluzie. Este, poate, ceva mai presus de victoriile de fiecare zi. Câtă vreme va exista nefericirea bolnavului, vom exista și noi! Dimpreună vă spunem, însă, că Pandemia n-a trecut, că ea este doar amețită de lovitura pe care a primit-o de la întreaga comunitate mondială prin sacrificiile de vieți. Așadar, să nu dăm siguranța de mâine pe turmentațiile de azi și să ne reluăm lecturile despre libertăți! Megalomanii care suntem ne privim adesea într-o oglindă pătată de sângele ideilor fondatoare. Marile întrebări despre Pandemie și despre creatura ei, Virusul, sunt cele ale existenței noastre, și ni le aducem aminte: de pilda, de unde venim și încotro ne îndreptăm? Vineri, 11 iunie, 2021, la ora 8 seara, s-a așternut, peste cerul Clujului, Marele Curcubeu de Vară, semn esențial și simbolic al unor zile mai fericite. Cred în el și în puterea lui de a ne păstra lucizi și încrezători.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut