Sub semnul istoriei: Școală de vară a Academiei Române

Elevi provenind din 10 colegii naționale și licee din Cluj-Napoca, Brașov, București, Câmpulung-Muscel, Drobeta Turnu Severin, Dorohoi, Fălticeni, Jibou și Tulcea vor beneficia  de o formare culturală de nivel academic, bazată pe dialogul cu membri ai Academiei Române, precum și pe contactul direct cu izvoare documentare, în cadrul primei ediții a Școlii de vară cu tema ”Sub semnul istoriei”, organizată de Academia Română.

Prima ediție a Școlii de vară, dedicată elevilor care vor primi în anul școlar 2022-2023 bursă de merit din partea Academiei Române, se va desfășura la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat, din localitatea General Berthelot, județul Hunedoara, entitate ce aparține Academiei Române. Tabăra va fi coordonată de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române.

„Academia Română este un loc al excelenței, demonstrată deja de realizările membrilor ei, dar și de cele ale cercetătorilor din institutele aflate în subordine. În același timp, Academia Română premiază excelența tinerilor care vor deveni savanții de mâine. Pentru prima generație de bursieri (și sperăm și pentru viitoarele) se va organiza această școală de vară prin care dorim să-i familiarizăm pe cei 10 tineri cu frumusețile naturale, dar și cu patrimoniul istoric-cultural unic din județul Hunedoara. În fond, programul celor 5 zile va reprezenta o adevărată lecție de istorie și geografie, deoarece participanții vor intra în contact direct cu elementele identitare reprezentative pentru români“, declară prof. dr. Ioan Bolovan.

Pe parcursul celor 5 zile de conferințe și excursii tematice, cei 10 elevi participanți, câștigători ai burselor Academiei Române, vor avea posibilitatea de a investiga repere istorice ale spațiului transilvan și de a explora identități culturale, definite deopotrivă de surse istorice și de legende locale. Conform celor anunțate de organizatori, programul Școlii de vară cuprinde vizite la Complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Complexul de la Sarmizegetusa Regia, la Castelul Huniazilor din Hunedoara și în Cetatea Devei, la Cetatea Mălăiești, la Peștera Bolii din Petroșani, precum și la Biserica Densuș și la Mănăstirea Prislop. Elevii vor vizita, de asemenea, Rezervația de zimbri și Centrul de știință și artă din Hațeg.

Școala de vară va beneficia, în deschidere, de un cuvânt al reputatului istoric acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mentorul a generații de elevi și studenți, și de prezența acad. Ioan Dumitrache, specialist în automatică, secretarul general al Academiei Române.

Școala de vară „Sub semnul istoriei“ face parte dintr-un program mai amplu, intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii“, inițiat în anul 2019 de acad. Ioan Dumitrache, și având ca scop susținerea și promovarea tinerelor talente din școli și universități.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut