SUA și China își vorbesc din nou

Preşedintele SUA Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au restabilit miercuri un dialog care era în aşteptare de un an, dar şi-au expus şi diferendele, în special în ceea ce priveşte Taiwanul.

Preşedintele american a afirmat, la încheierea unei conferinţe de presă, menită să salute rezultatul summitului, că încă îl consideră pe omologul său chinez un „dictator”. „Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o ţară, o ţară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a afirmat preşedintele SUA, folosind o expresie care a indignat Beijingul în trecut. Summitul celor doi lideri s-a încheiat miercuri în California cu „progrese reale”, potrivit preşedintelui american care a afirmat că doreşte „să se asigure că rivalitatea nu degenerează în conflict”.

Cei doi lideri au făcut „progrese reale” în faţa „provocărilor globale”, a dat asigurări Joe Biden pe reţeaua de socializare X (fosta platformăTwitter). Preşedintele american Joe Biden a salutat, de asemenea, discuţiile „constructive şi productive” cu omologul său chinez Xi Jinping, anunţând în special un acord privind restabilirea comunicaţiilor militare între cele două ţări şi angajamentul Beijingului de a lupta pentru combaterea traficului cu fentanil. „Tocmai am încheiat câteva ore de convorbiri cu preşedintele Xi şi cred ca acestea au fost cele mai constructive şi mai productive discuţii pe care le-am avut”, a declarant preşedintele Biden în cadrul conferinţei de presă.

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping, care a avertizat asupra consecinţelor „insuportabile” ale unei confruntări, a estimat, potrivit unei traduceri în limba engleză, că China şi Statele Unite nu-şi pot „întoarce spatele”. „Planeta este suficient de mare pentru ca ţările noastre să prospere”, a afirmat el, în timp ce Washingtonul şi Beijingul se află într-o competiţie acerbă, fie că este economică, tehnologică, strategică sau militară. „Cred cu tărie într-un viitor promiţător pentru relaţia bilaterală”, a declarat Xi Jinping, avertizând în acelaşi timp împotriva oricărei încercări a Statelor Unite de a „remodela” China. Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut omologului său american Joe Biden să „înceteze înarmarea Taiwanului”, dar a validat reluarea comunicării la nivel înalt între cele doua armate, a anunțat joi Beijingul.

„Statele Unite (…) trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul şi să sprijine reunificarea paşnică a Chinei”, a declarat Xi Jinping în cadrul întrevederii avute cu Joe Biden în California. „Reunificarea Chinei va fi realizată, este inevitabil”, a declarat preşedintele chinez în cadrul convorbirilor avute cu omologul său american, potrivit unui raport al Ministerului chinez al Afacerilor Externe. Statutul insulei, a cărei suveranitate este revendicată de Beijing şi unde vor avea loc în curând alegerile prezidenţiale, rămâne un subiect central al fricţiunilor dintre cele două ţări. Joe Biden i-a cerut miercuri preşedintelui chinez să „respecte procesul electoral” şi a confirmat linia deliberat ambiguă a Statelor Unite: niciun sprijin pentru independenţă, dar refuzul unei preluări prin forţă.

De asemenea, Washingtonul aşteaptă de la China, un partener apropiat al Iranului şi Rusiei, să nu agraveze crizele internaţionale majore: conflictul dintre Israel şi Hamas, precum şi războiul din Ucraina, notează AFP. Xi Jinping şi Joe Biden s-au întâlnit ultima dată în noiembrie 2022, în marginea summitului G20 din Bali.

China îl consideră pe Biden ”iresponsabil” pentru că l-a numit din nou dictator pe Xi China a criticat joi cuvintele preşedintelui american Joe Biden, care l-a numit din nou „dictator” pe şeful statului chinez Xi Jinping, la scurt timp după întâlnirea lor bilaterală de la San Francisco, transmite EFE. „Această afirmaţie este extrem de eronată şi constituie un act politic iresponsabil.

China se opune ferm acesteia”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, într-o conferinţă de presă. Biden a reiterat miercuri că omologul său din China este un „dictator” în timpul unei conferinţe de presă susţinută după ce s-a întâlnit cu el timp de mai bine de patru ore într-un conac cunoscut sub numele de „Filoli”, la aproximativ 40 de kilometri de centrul oraşului San Francisco şi în marginea summitului pentru Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC).

„Trebuie remarcat că întotdeauna există oameni cu motive ascunse care încearcă să instige şi să submineze relaţiile dintre China şi Statele Unite”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Potrivit lui Mao, „acei oameni sunt foarte conştienţi de cine încearcă să provoace relaţiile dintre China şi Statele Unite” şi a subliniat că sub acest aspect „nu vor reuşi”. Preşedintele american l-a numit pentru prima dată pe Xi „dictator” la o strângere de fonduri care a avut loc în iunie pentru campania sa de realegere pentru scrutinul din 2024, declaraţie care a provocat o mare nemulţumire în China. La un alt eveniment de strângere de fonduri de marţi la San Francisco şi în ajunul întâlnirii mult aşteptate, preşedintele SUA a declarat că RP China are „probleme reale”, fără a preciza exact ce a vrut să spună. Este de aşteptat ca cei doi lideri să se întâlnească din nou săptămâna aceasta în cadrul segmentului la nivel înalt al summitului APEC, care va dura până vineri la San Francisco şi la care vor fi prezenţi şi preşedinţii Mexicului, Chile, Columbiei şi Vietnamului, precum şi prim-miniştrii Canadei, Australiei şi Japoniei, printre alţii.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut