Ucraina acuză Rusia că a reţinut şi executat civili în regiunea Harkov

Ministrul ucrainean de interne, Igor Klimenko, a acuzat armata rusă de detenţii arbitrare şi execuţii ale civililor în oraşul Vovceansk din regiunea Harkov (nord-est), ţinta unui asalt rusesc de o săptămână, relatează AFP.

„Potrivit rapoartelor serviciilor de informaţii, militari ruşi, care încearcă să-şi extindă avansul în oraş, nu-i lasă pe locuitori să se evacueze: au început să răpească oameni şi să-i ducă în pivniţe”, a declarat ministrul Igor Klimenko pe Telegram, relatând, de asemenea, despre „primele execuţii de civili” de către armata rusă.

Ministrul a specificat că la periferia de nord a oraşului Vovceansk, unde se duc lupte grele, ocupanţii au luat prizonieri în rândul populaţiei civile. Forţele ruse au împuşcat şi un localnic care a încercat să fugă pe jos, refuzând să se conformeze ordinelor lor, potrivit Ukrainska Pravda.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi că a convocat o reuniune a cabinetului său de război în oraşul Harkov, capitala omonimă a regiunii vizate de ofensiva rusă, calificând situaţia ca fiind „extrem de dificilă”, dar „sub control”, potrivit AFP.

„La ora actuală, situaţia din regiunea Harkov este în general sub control”, a declarat Volodimir Zelenski pe Telegram, adăugând că se află în oraş cu comandanţii militari. „Dar zona rămâne extrem de dificilă, motiv pentru care ne întărim unităţile”, a adăugat el.

Tot joi, forţele ucrainene au atacat un aerodrom militar în peninsula Crimeea, ocupată de Rusia la Marea Neagră, pentru a doua noapte consecutiv, a anunţat joi un cont ucrainean de Telegram, citat de dpa.

O facilitate de carburant de pe aerodromul din Belbek a fost lovită în atacul cu rachete şi a izbucnit un incendiu, a relatat publicaţia de ştiri online Astra.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a declarat că cinci rachete ATACMS de fabricaţie americană au fost doborâte deasupra Crimeei, pe care Moscova a anexat-o în 2014, încălcând dreptul internaţional.

În plus, trupele ruse au doborât patru drone ucrainene şi au interceptat alte două prin bruierea semnalului acestora, potrivit ministerului.

Bloggerii militari ruşi au confirmat însă că a izbucnit un incendiu pe aerdromul din Belbek, care fusese atacat cu o noapte în urmă. În timp ce Ministerul rus al Apărării susţine că toate rachetele inamice au fost doborâte, videoclipuri care circulă online arată incendii puternice.

Impactul rachetelor şi dronelor lansate de Ucraina asupra Crimeei a fost confirmat şi de blogul militar Rîbar, apropiat Ministerului Apărării de la Moscova.

Belbek, situat în apropiere de oraşul-port Sevastopol, este considerat o bază importantă pentru forţele aeriene ruse din Crimeea.

De la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina declanşate în februarie 2022, Moscova a utilizat aerodromul pentru lovituri aeriene regulate asupra teritoriului ucrainean. Ucraina a declarat în repetate rânduri că are intenţia să elibereze Crimeea de sub ocupaţia rusă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut