Studiu internațional privind pacienții chirurgicali în pandemie, realizat cu o importantă participare românească

Deputatul PSD Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a participat, în perioada 25 – 27 martie, la Conferința multidisciplinară de oncologie în practica medicală, eveniment științific al lumii medicale românești care a adus la un loc specialistul oncolog și medicul de familie, în dorința de a stabili „un dialog activ și proceduri clare pentru abordarea pacientului oncologic în ambulator și spital”.

Conferința a inclus o sesiune internațională, desfășurată on-line, participanții la ambele sesiuni fiind personalități ale lumii medicale oncologice din țară și străinătate.

Tema cu care prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a participat la această conferință este „Managementul chirurgical al pacienților oncologici în pandemia COVID-19”.

„În comunicarea mea am valorificat munca depusă în cadrul unui prim studiu științific de mare amploare, publicat recent și despre care am vorbit la acest eveniment cu mândrie justificată. Este o participare românească importantă, la nivelul de prim rang a cercetării medicale mondiale, consacrată de reviste prestigioase pe plan internațional. Categoric, este o recunoaștere a valorii cercetării medicale de la noi din țară, întrucât eforturile coautorilor s-au cristalizat în rezultate remarcabile. A fost un demers colectiv, atât al grupului de medici de la IOCN Cluj-Napoca, cât și al numeroșilor colegi din spitale și institute din mai multe zone ale țării: Spitalul Municipal Arad, Spitalul Clinic de Urgență și Spitalul «Sf. Constantin» – Brașov; Spitalul Clinic Colțea, Spitalul de Urgență Elias, Spitalul Clinic de Urgență, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare «Prof. dr. C.C. Iliescu», Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic «Prof. dr. Al. Trestioreanu», Spitalul de Urgență «Maria Sklodowska Curie», Spitalul de Urgență «Sf. Ion» și Spitalul Universitar de Urgență – București; Spitalul Clinic Județean de Urgență și Institutul Oncologic «Prof. dr. Ion Chiricuță» – Cluj-Napoca; Spitalul Județean de Urgență Craiova; Institutul Oncologic Regional și Spitalul Clinic de Urgență Militar «Dr. Iacob Czihac» – Iași” – a declarat, pentru Făclia, deputatul PSD de Cluj, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Studiul la care face referire, „Timing of surgery following SARS-CoV-2 infection: an international prospective cohort study” („Momentul operației ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2: un studiu internațional prospectiv de grup”) a fost realizat în octombrie 2020, rezultatele fiind publicate în jurnalul Anaesthesia, Impact factor: 5.739.

Studiul internațional, multicentric, prospectiv, a fost realizat pe un lot de 140.231 pacienți din 116 țări, la care s-a intervenit chirurgical cu scopul de a determina momentul optim al intervenției chirurgicale după infecția cu SARS-CoV-2.

„Din studiu a reieșit că riscurile de morbiditate și mortalitate postoperatorii sunt crescute la pacienții la care s-a intervenit chirurgical în primele 6 săptămâni de la diagnosticul de infecție cu SARS-CoV-2. Rezultatele studiului sugerează, că acolo unde este posibil, intervențiile chirurgicale ar trebui amânate cel puțin 7 săptămâni după diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2. Pacienții cu simptomatologie persistentă (de SARS) ar putea beneficia de o amânare a intervenției și  cu ≥ 7 săptămâni (mai mare sau egală) de la diagnosticul infecției” – se precizează în articol.

Potrivit prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, validitatea studiului este dată de numărul impresionant al pacienților cuprinși în acesta și este sporită de proveniența pacienților, din întreaga lume. „Activitatea de cercetare s-a derulat chiar pe parcursul pandemiei, în ciuda dificultăților, iar concluziile studiului sunt valabile tocmai pentru această perioadă dificilă pe care o străbatem” – precizează deputatul clujean.

Un al doilea articol al studiului CovidSurg Week, publicat la scurt timp după primul, în British Journal of Surgery, cu titlul „SARS-CoV-2 vaccination modelling for safe surgery tosave lives: data from an international prospectivecohort study” („Model de vaccinare anti SARS-CoV2 pentru intervenții chirurgicale sigure, salvatoare: rezultatele unui studiu internațional prospectiv”) relevă că, „pe măsură ce se desfășoară la nivel global vaccinarea anti SARS-CoV-2, pacienții care necesită intervenții chirurgicale elective (în sensul că pot fi programate), ar trebui prioritizați pentru vaccinare, înaintea populației generale”.

„Am contribuit la ambele studii împreună cu întreg colectivul de la IOCN Cluj-Napoca, alături de alți colegi, medici chirurgi și cercetători din România. Îmi face plăcere să menționez numele colegilor de la IOCN Cluj-Napoca, așa cum apar în lista co-autorilor din România: Eduard Acatrinei, Tareg Al Momani, Miruna Babut, Cristina Bujoreanu, Bordianu Christian, Alma-Andreea Corpodean, Sergiu Crivăț, Cătălin Dumitraș, Dan Tudor Eniu, Delia Florean, Ignat Florin, Vlad Alexandru Gata, Cojocaru Ion, Alexandru Irimie, Mureșan Iulia Andrada, Patricia Jako, Katinka Kallos, Gabriel Lazar, Cosmin Lisencu, Pușcaș Marius-Emil, Sergiu Matei, Borz Mihnea Bogdan, Ioan Milotoiu, Dragoș Ștefan Morariu, Maximilian Muntean, Narita Nadia Maria, Codruț Cosmin Nistor-Ciurba, Alex Orădan, Alexandru Petrușan, Bogdan Petruț, Mădălina-Claudia Pocol, Irina-Maria Pușcaș, Alin Rancea, Drăgan Serghei, Elena-Bianca Stănică, Cristina Suciu, Ștefan Titu, Călin Tohătan, Evelyn Vanea, Schitcu Vlad, Ioan Cătălin Vlad” – declară deputatul clujean, prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut