Studiu: Intenția de vaccinare a românilor

Mai mult de jumătate dintre români (55.2%) declară că intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19 în cursul acestui an, în timp ce 39,4% afirmă că nu intenționează, iar 5,4% nu știu sau nu răspund – relevă datele unui sondaj de opinie realizat cu colaborarea membrilor Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială (CoRe) din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din Universitatea Babeș-Bolyai.

Potrivit studiului, 68.3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală și periculoasă pentru sănătate, 17.2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate, 10.4% că este o minciună, iar 4% nu știu sau nu răspund. Totodată, 76,6% dintre respondenți consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a apărare față de unele boli, în timp ce 21,4% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 1,9% nu știu sau nu răspund.

Două treimi dintre români (66.9%) cred că virusul Covid-19 a fost creat artificial, în laborator. Puțin sub un sfert (23.9%) sunt de părere că virusul a apărut natural, iar procentul non-răspunsurilor este de 9.2%.

Dintre cei intervievați, 35.7% își exprimă acordul față de afirmația „Coronavirusul a fost produs și răspândit intenționat pentru a se pregăti inocularea populației cu cipuri prin vaccinare”. 57.8% sunt în dezacord cu afirmația dată, iar 6.4% nu știu sau nu răspund.

Întrebați care ar fi cauza principală a apariției și în România a unui curent de opinie sceptic cu privire la vaccinare, 34.8% dintre cei intervievați menționează știrile și informațiile false care apar în presă, 32.6% slaba informare a publicului din surse oficiale, 11.5% calitatea slabă a vaccinurilor și medicamentelor de pe piața românească, 9.1% mediatizarea unor persoane cu opinii ostile vaccinării, 5.5% influența unor persoane din grupul de prieteni. Nu știu sau nu răspund 6.4% dintre respondenți.

Conform studiului, 54.2% dintre cei intervievați spun că au încredere în procesul de avizare și aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 derulat de instituții medico-sanitare din Uniunea Europeană. 50.4% au încredere în procesul derulat de instituții de profil din Statele Unite ale Americii, iar 45% în procesul din România.

Cercetarea mai arată că 83% dintre respondenți consideră că vaccinarea ar trebui să fie o alegere personală, 16,4% că ar trebui să fie obligatorie, iar 0,6% nu știu sau nu răspund. Principalele motive invocate de cei care nu intenționează să se vaccineze sunt teama de posibile reacții adverse, neîncrederea în eficiența vaccinului și informațiile insuficiente despre vaccinarea anti COVID-19, dar și neîncrederea cu privire la existența virusului sau faptul că sunt împotriva vaccinurilor, în general.

Sondajul „Percepția publică asupra vaccinării. Încrederea românilor în vaccinarea anti COVID-19” a fost realizat de către INSCOP Research și Verifield, în colaborare cu CoRe-UBB, în perioada 13 ianuarie – 3 februarie 2021, la comanda think-tankului STRATEGIC Thinking Group – Asociația Grupul de Gândire Strategică. Cercetarea a urmărit atât intenția de vaccinare a populației, cât și campania de vaccinare și fenomenele de informare/ dezinformare cu privire la vaccinare.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut