Studenții UBB cercetează calitatea apei de la Marea Neagră

Școala de vară Euxinus a UBB, organizată recent sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a tratat problema calității mediului marin și costal al Mării Negre. Astfel, cea de a treia ediție a Școlii de vară, organizate de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar), pe tematica evaluării calității apelor din sistemul fluviu Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră, s-a desfășurat săptămâna trecută la Constanța. 

 

După edițiile anterioare din 2022 – Școala de vară Coronini (Coronini, jud. Caraș-Severin) și 2023 – Școala de vară Danubius (Sulina, jud. Tulcea), ediția din acest an, Școala de vară Euxinus, desfășurată sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a abordat problematica privind evaluarea calității mediului marin și costal al Mării Negre, informează reprezentanții UBB Cluj-Napoca într-un comunicat de presă. Citând aceleași surse, programul „Evaluarea calității mediului marin și costal al Mării Negre” a vizat aspecte importante privind zona costieră a României, precum: procesele sedimentare, intervențiile antropice și dezechilibrele zonei costiere, ingineria costieră – metode de protecție, refacere a plajelor, ecosisteme caracteristice zonei costiere și șelfului românesc, calitatea și monitorizarea mediului marin, soluții sustenabile pentru protecția și restaurarea ecosistemelor din bazinul inferior al Dunării – zona costieră a Mării Negre.

 

Prin programul Școlii de vară „Evaluarea calității mediului marin și costal al Mării Negre” studenților le-a fost prezentat contextul înțelegerii integrate a funcționării zonei costiere a Mării Negre, a ecosistemelor sale și a provocărilor privind managementul durabil al acestei zone, fiind conectați la cercetări avansate privind Marea Neagră și zona sa costieră, potrivit acelorași reprezentanți. Activitățile teoretice s-au desfășurat la sediul GeoEcoMar din Constanța, iar cele practice, atât în laboratoarele institutului cât și în teren, în zona de țărm. Cu prilejul deplasării de-a lungul litoralului românesc, au fost discutate realitățile și provocările viitoare ale acestei  zone.

T.S.

Sursă foto: UBB Cluj-Napoca

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut