Studenții români, reprezentați de ANOSR la Conferința Ministerială de la Roma

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) reprezintă studenții, ca parte a delegației României, la cea de-a 11-a Conferință Ministerială a Spațiului European al Învățământului Superior (SEIS), organizată de Ministerul pentru Universități și Cercetare din Italia. În cadrul conferinței, miniștrii Educației din toate statele membre adoptă Comunicatul Ministerial de la Roma, care va trasa viitorul Procesului Bologna pentru următoarea decadă.

ANOSR precizează că a contribuit cu amendamente însușite atât la Comunicatul ce urmează să fie adoptat, cât și la declarația pe care European Students’ Union (ESU) – federația europeană reprezentativă a studenților – a emis-o în acest sens.

Potrivit ANOSR, Comunicatul Ministerial de la Roma (2020) conține angajamentul statelor ca până în 2030 învățământul superior să se axeze pe următoarele trăsături: incluziv – fiecare cursant beneficiază de acces echitabil la învățământul superior și este sprijinit în vederea finalizării studiilor și a formării profesionale; inovator – se introduc metode și practici noi de învățare, predare și evaluare, strâns legate de procesul de cercetare; interconectat – cadrele și instrumentele comune vor continua să faciliteze și să consolideze cooperarea, schimbul de cunoștințe și mobilitatea personalului, precum și a studenților.

Pe lângă Comunicat, vor fi adoptate 3 documente-anexă care demonstrează relevanța temelor abordate pe agenda europeană, anume „Poziția privind libertatea academică”, „Principiile și liniile directoare în vederea dezvoltării dimensiunii sociale a educației în SEIS” și „Recomandările pentru autoritățile naționale responsabile de creșterea calității  învățării și predării în SEIS”.

„La 21 de ani de la semnarea Declarației de la Bologna, ne aflăm într-un moment de bilanț cu privire la întreaga paradigmă a învățământului superior creată de și prin Procesul Bologna, fiind astfel ocazia setării de ținte și mai curajoase pentru 2030. Obiectivele asumate voluntar astăzi obligă statul român și guvernanții să acționeze proactiv, strategic și cu resurse adecvate pentru un învățământ cu adevărat de calitate, internaționalizat, centrat pe student și accesibil”, declară președintele Alianței, Horia-Șerban Onița.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut