Studenții farmaciști, împotriva utilizării excesive și iraționale a antibioticelor

Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România trage un semnal de alarmă în privința numărului mare de consumatori de antibiotice în rândul populației din România și prescrierii acestui tip de medicamente „fără a verifica dacă este într-adevăr vorba de o infecție bacteriană și fără efectuarea și consultarea antibiogramei pacientului”.

„Rezistența la antibiotice amenință sănătatea publică tot mai mult, cu fiecare an, incluzând aspectele siguranței alimentare, dar și a dezvoltării socio-economice la nivel global. Principalii factori care alimentează acest proces sunt utilizarea excesivă și irațională a antibioticelor atât la oameni, cât și la animale, managementul deficitar al instituțiilor sanitare, dar și nerespectarea schemelor terapeutice. Astfel, boli infecțioase precum pneumonia, tuberculoza sau gonoreea au devenit tot mai greu de tratat” – atenționează FASFR, într-un comunicat remis presei.

În același document este amintit că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește rezistența la antibiotice (aspect evidențiat în datele publicate de Organizația Mondială a Sănătății – OMS și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – ECDC). De asemeni, este amintit un sondaj realizat de FASFR în cadrul unei campanii – „Antibioticum” – derulate la nivel național în noiembrie 2019, ale cărei rezultate sunt, însă, în majoritate, „pozitive și încurajatoare”.

„Câteva din concluziile sondajului: 86,9% nu consumă antibiotice când se simt răciți; doar 14,3% ar cere un antibiotic utilizat în trecut, dacă simptomele sunt similare; 88,3% știu că nu trebuie folosite antibioticele prescrise altei persoane cunoscute pentru o afecțiune asemănătoare; 86,7% știu că tratamentul trebuie oprit doar după administrarea întregii cantități prescrise, conform schemei de tratament. Astfel, se poate aprecia că un mare segment al populației chestionate cunoaște principalele reguli de administrare a antibioticelor și urmează indicațiile primite de la personalul medical calificat. Rezultate îngrijorătoare s-au obținut însă în ceea ce privește cunoașterea semnificației termenului antibiogramă și utilizarea acesteia în alegerea tratamentului. Doar 48,9% știu ce reprezintă antibiograma, iar 4 din 10 oameni nu au efectuat niciodată acest test de depistare a sensibilității agentului patogen la substanța medicamentoasă administrată” – arată FASFR, adăugând că efectuarea și consultarea antibiogramei „este o etapă deosebit de importantă pentru identificarea agentului patogen și a celui mai eficient și sigur tratament, atât în ceea ce privește recuperarea pacientului, cât și pentru prevenirea rezistenței la antibiotice”.

„Avem obligația morală de a avea grijă de viitorul generațiilor care urmează după noi și de a ne implica activ și constant în îmbunătățirea stării de sănătate a comunității din care facem parte. Solicităm tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății să acorde o importanță sporită acestui subiect, să urmeze toți pașii necesari diagnosticării corecte și recomandării unei scheme de tratament adecvate, alături de oferirea tuturor informațiilor, detaliilor și indicațiilor necesare pacientului – se spune în comunicatul FASFR.

Studenții farmaciști încurajează luarea de măsuri în acest sens de către autoritățile competente, „dar mai ales de către fiecare dintre noi”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie