Studenții clujeni au ieșit în stradă

Zeci de studenți clujeni au înfruntat vineri frigul pentru a protesta împotriva intenţiei Guv ernului României de a suspenda gratuitatea transportului pe calea ferată.

Evenimentul a avut loc începând cu ora 10 în fața Prefecturii Cluj, printre participanți numărându-se reprezentanți ai Federației studențești, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Uniunea Studenților din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Uniunea Studenților din România și din toate universitățile din Cluj.

„Mulţi studenţi au nevoie de gratuitatea aceasta pentru că vin din familii cu situaţie precară, stau în cămin, şi au nevoie să fie ajutaţi, mai ales în pandemie. Tot ce ne dorim este să revenim la normalitate”, a declarat unul dintre protestatari.

Protestatarii au purtat afişe cu mesaje precum „Voi cu trenul înainte, noi cu dreptul înapoi”, „Să vă fie frică, studenţii se ridică”, „Pierdem trenul spre educaţie”.

Manifestația s-a desfășurat în mod pașnic și cu respectarea restricțiilor privind COVID-19, până în momentul în care Prefectura a reacționat prin stabilirea unei întâlniri.

În plină pandemie la -10 grade și cu dorință de schimbare sau neschimbare, mai bine spus, am fost azi la manifestația din fața prefecturii din Cluj-Napoca. Ne dorim o consultare din partea decidenților la nivel național, pentru a putea stabili clar nevoile beneficiarilor. Cu toate că acești actori politici au venit în nenumărate rânduri cu diverse interpretări ale deciziei finale pentru limitarea dreptului la gratuitatea transportului feroviar, acest lucru doar a dus la amplificarea haosului în discuții și crearea mai multor semne de întrebare privind competența de care dau dovadă. Avem cel mai mic buget din ultimii 30 de ani alocat educației și acești politicieni intitulați ca fiind nou veniți și tineri, încă refuză consultarea cu tineretul”, a declarat Florin-Ionel Unghianu, președintele OSUBB.

Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai a transmis că susține în continuare federațiile și organizațiile membre în demersurile luate pentru încetarea inițiativelor privind limitarea transportului feroviar gratuit pentru studenți. Reamintim faptul că revenirea la situația anterioară introducerii gratuității ar ridica obstacole pentru studenți, întrucât ar diminua posibilitatea de mobilitate și ar crește abandonul școlar”, a transmis Consiliul Studenților din UBB.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut