Studenții basarabeni care studiază la Cluj: Nimeni nu ne poate confisca viitorul

Tineri basarabeni din mai multe centre universitare din România s-au reunit duminică la Cluj-Napoca în cadrul unei acțiuni de tip flash mob pentru a transmite un mesaj cu privire la importanța participării la vot în 3 noiembrie astfel încât parcursul european al Republicii Moldova să nu fie compromis.

„Dacă intrăm în Uniunea Europeană nu ne pierdem identitatea de moldoveni. Participăm la o identitate mult mai mare, cea de moldoveni și europeni. Moldova este Europa. Considerăm că în fruntea țării trebuie să fie un președinte care respectă limba română, un președinte care se simte românesc, moldovenesc și care respectă limba și cultura. Un președinte care cere ca dezbaterea să aibă loc 50 la sută în limba română și 50 la sută în limba rusă nu este un președinte al nostru ci al altora”, a transmis Dan Tertea. „Suntem mulți tineri în diasporă și de aceea susținem ca Moldova să se integreze în UE. Hai Moldova, Hai Europa!”, a spus un student basarabean din Cluj-Napoca. La finalul acțiunii, participanții au încins Hora Unirii.

Tinerii din Republica Moldova și Diaspora s-au unit pentru a încuraja participarea la vot pe 3 noiembrie și a nu-i lăsa pe alții să le confiște viitorul.

În acest sens, tinerii de peste Prut și cei care studiază în centrele universitare din România au demarat o campanie menită să mobilizeze cetățenii Republicii Moldova să participe la vot în 3 noiembrie. Prin intermediul unui clip emoționant, disponibil pe principalele platforme sociale, sunt prezentate declarațiile unor tineri care, fie că au ales să rămână acasă sau să studieze și lucreze peste hotare, împărtășesc același mesaj: viitorul țării noastre este în mâinile fiecăruia dintre noi. „Noi, cei din diaspora, nu am uitat niciodată de unde am plecat,” afirmă unul dintre tineri în clip, reflectând angajamentul pe care îl au față de țara natală, chiar și de la distanță. Alături de tinerii de acasă, ei transmit un mesaj clar: „Nimeni nu ne poate cumpăra viitorul. Pe 3 noiembrie ieșim la vot pentru că votul nostru contează!” Această inițiativă, coordonată de Mihaela Furculiță, tânără din diasporă fostă membră a Ligii Studenților Originari din Republica Moldova și a Federației Tinerilor Basarabeni din România demonstrează puterea colaborării între tinerii de acasă și din diaspora și dorința lor de a contribui la un viitor stabil și democratic pentru Republica Moldova. „Am creat acest reel pentru a-i inspira pe cetățeni să își facă auzită vocea. Votul fiecăruia dintre noi contează enorm,” a declarat Mihaela Furculiță.

În 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidenţiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 candidaţi înscrişi în cursa electorală nu au obţinut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS (42,49 la sută) şi Alexandr Stoianoglo de la PSRM (25,95 la sută).

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, candidaţii din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, au participat duminică la o dezbatere electorală fără moderator.

În cadrul dezbaterii, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a ridiculizat, pe contracandidatul său din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc la 3 noiembrie, socialistul Alexandr Stoianoglo, spunând despre acesta că este doar un „cal troian”, „un om prin care alţii vor să conducă ţara”, în timp ce fostul procuror general s-a declarat un „susţinător ferm al integrării europene”.

Sandu a afirmat în confruntarea desfăşurată la Palatul Republicii că Stoianoglo este „folosit” de indivizi şi grupări care vor să revină la putere în Republica Moldova şi care utilizează „bani trimişi în ţara noastră pentru a destabiliza ţara, pentru a aduce dezbinare şi conflict aici, acasă”.

„Aş vrea ca azi, aici, pe această scenă să fie un candidat cu care să dezbat serios problemele şi soluţiile pentru Moldova. Din păcate, pe această scenă avem un cal troian, un om prin care alţii vor să conducă ţara. Eu sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om. Niciun moldovean nu vrea să fie condus de către cei care au furat statul şi cetăţenii, de cei cu care noi am luptat şi am reuşit să îi alungăm de la putere”, a afirmat preşedinta în exerciţiu.

„Acum, ei au reuşit să găsească o faţadă după care se ascund ca să revină la putere şi să controleze din nou resursele statului. Aceşti oameni sunt folosiţi. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare este folosită de forţe, de interese regionale şi mai mari. Banii alocaţi în această campanie nu sunt ai lui Şor, ai lui Platon, ai lui Dodon, sunt bani veniţi din altă parte, bani trimişi în ţara noastră pentru a destabiliza ţara, pentru a aduce dezbinare şi conflict aici, acasă”, a mai spus ea.

Potrivit Maiei Sandu, „noi ştim cine se ascunde în acest cal troian. Ştim că se ascunde Platon, Şor, Dodon, dar nu ştim cine sunt ceilalţi”.

„Această dezbatere nu este despre mine şi Alexandr Stoianoglo, această dezbatere este despre două alternative diferite de dezvoltare pentru ţara noastră. Este alegere între dezvoltare şi stagnare, alegere între deschidere şi izolare, este alegere între stabilitate şi destabilizare. Alegerea este importantă pentru viitorul nostru. Ce ţară ne dorim? Cine vrem să ia decizii importante pentru ţara noastră? Aceste lucru trebuie să le clarificăm în această dezbatere”, a fost mesajul către alegători al Maiei Sandu, exprimat în debutul dezbaterii, care s-a desfăşurat fără moderator.

În ceea ce-l priveşte, Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), a subliniat că este un „susţinător ferm al integrării europene” a ţării. El a declarat că îşi doreşte „transformarea Moldovei într-un furnizor activ de pace şi de securitate în regiune”.

„Stimaţi concetăţeni, cred că platforma mea electorală e deja bine cunoscută de către alegători. Oprirea exodului populaţiei, implementarea programului ‘Revenirea demnă’, modernizarea europeană a Moldovei în economie, în infrastructură în educaţie şi sănătate, garantarea drepturilor cetăţeneşti, transformarea Moldovei într-un furnizor activ de pace şi de securitate în regiune”, a afirmat Stoianoglo.

„E ceea ce voi face eu, dar astăzi dumneavoastră trebuie să ştiţi ce nu voi face eu. Ca persoană care a fost implicată în negocierile privind liberalizarea regimului de viză pentru Europa, pentru cetăţenii noştri, garantez că graniţele, hotarele vor rămâne deschise. Ca om al legii, şi doar al legii, promit că în Moldova nu vor exista presiuni împotriva oponenţilor, monopol politic de partid şi nici uzurparea justiţiei prin tot felul de consilii şi comisii excepţionale”, a adăugat el.

Declarându-se „susţinător ferm al integrării europene”, Stoianoglo i-a propus contracandidatei sale „să semnăm în zilele următoare o declaraţie comună privind garantarea ireversibilităţii cursului de integrare europeană a Republicii Moldova”.

„Indiferent de cine va câştiga, acest parcurs dificil al modernizării, al libertăţii, al dreptăţii trebuie să continue”, a susţinut candidatul PSRM.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut