Ştefan von Korch: “Carmina Burana este o lucrare pe care o am ca pe un as în mânecă”

Invitat frecvent pe scenele Operelor şi Filarmonicilor din România şi recent întors dintr-un turneu de 27 de concerte în China, unde a fost unicul solist român, tenorul Ştefan von Korch îşi continuă misiunea de promotor cultural, de data aceasta ca reprezentant al sclipitorului patrimoniu liric românesc în Germania: solistul va avea o apariţie de gală în concertul extraordinar DOR, programat pe 7 octombrie la Nürnberg şi derulat sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. Evenimentul celebrează şi face cunoscută dincolo de graniţele ţării inestimabila moştenire muzicală autohtonă, printr-un program de arii şi duete din opere şi operete româneşti. Concertul are loc la Peterskirche, de la ora 19.00, şi intrarea este liberă.

 

În calitate de tenor, aveţi o carieră impresionantă și ați interpretat roluri în numeroase opere și operete pe scene din România și din străinătate. Care este povestea care v-a inspirat să deveniți un artist al muzicii clasice?

Până acum am interpretat aproape 20 de roluri pe diferite scene şi ceea ce pot afirma cu certitudine este că muncesc ca să am o cariera notabilă, mă pregătesc temeinic și clădesc bazele unei cariere solide. În ceea ce privește opţiunea de a deveni solist de operă, nu a fost o alegere, ci probabil totul a fost predestinat de Sus: în perioada liceului am fost îndrumat dinspre muzica populară, pe care o studiam atunci, către cea clasică şi așa am ajuns, în cele din urmă, tenor.

Puteți să ne povestiți mai multe despre experiența dvs. în turneul China Tour 2023 alături de Orchestra Reino de Aragón din Spania? Cum ați simțit legătura cu publicul chinez și ce a însemnat această experiență pentru dvs.?

De la început pot recunoaște că a fost un efort care s-a tot intensificat pe măsură ce avansam în turneu, totul a fost foarte minuțios pregătit și de aceea a fost necesar să fiu foarte concentrat. În primul rând pot spune că diferențele dintre temperatura de afară și cele din clădiri erau uneori și de 20-23 de grade. Lăsând la o parte toate cele, pentru mine a fost o experiență cum nu am mai avut ocazia să trăiesc, când am auzit China am zis imediat „Da”, ca apoi să aud restul despre turneu și ceea ce implica. Colaborarea cu atâția muzicieni și dorința de a crea ceea ce urma să fie pus în fata publicului ca și finalitate, a fost de departe cea mai mare realizare a noastră. Am fost 60, dar am devenit Unul. Publicul de acolo ne-a primit cu multa căldură și bucurie sufletească…pot spune că m-am simțit parte integrată pe toată perioada Turneului.

Sunteți cunoscut pentru interpretarea liniei solistice din celebrul „Carmina Burana”. Ce înseamnă pentru dvs. această lucrare și cum vă pregătiți pentru aceste spectacole impresionante?

Carmina Burana este o lucrare pe care o am ca pe un as în mânecă, este o lucrare foarte impresionantă din toate punctele de vedere. Pentru toți soliștii este destul de consumantă dar cu satisfacții mari, corul are niște linii muzicale superbe, orchestra nici nu mai spun, este totul wow. Dacă s-ar cânta 5 Spectacole consecutive, toate ar fi sold out. Nu am o pregătire specială, studiul pe care îl exercit mă aduce la nivelul la care pot să cânt această lucrare cu ușurință.

Ați avut privilegiul de a interpreta în premiere naționale – „I Puritani,” „Sonnambula,” „Messa di Gloria” și europene – „Traiano în Dacia”. Care a fost cea mai memorabilă premieră și de ce?

Toate aceste lucrări sunt de o dificultate impresionantă. Am avut deosebita plăcere să le interpretez pe scene și în evenimente de un nivel ridicat cum este Festivalul Virginia Zeani. Sunt lucrări puțin cunoscute pentru că sunt din epoca Belcanto, la noi acest repertoriu este mai puțin cunoscut și de aceea pot spune că am avut onoarea de a le prezenta publicului din România.

Ne puteți spune mai multe despre tranziția dvs. de la o voce de bariton la cea de tenor?

A fost o trecere care a durat ani întregi  (peste 12). Totul este nou, senzațiile unei voci nu le poți aplica în alta. Ceea ce pot să spun cu certitudine este greu de înțeles de cineva care nu își dorește să facă această meserie. Nu știu cine ar fi dornic să își sacrifice 12 ani din viață pentru ceva care poate să fie doar o iluzie.

Cum v-a influențat această experiență în cariera dvs. muzicală?

Pot spune că mă definește, acum toată aceasta muzică, munca depusă pentru a fi parte din acest univers al muzicii mă face să fiu Eu.

Concertul DOR programat pe 7 octombrie la Nürnberg este o oportunitate unică de a prezenta muzica clasică românească publicului german. Cum vedeți rolul acestui eveniment în promovarea culturii muzicale românești în străinătate și ce ați pregătit special pentru acest concert?

Muzica Românească este de o valoare imensă, pe care din păcate chiar noi ca și Popor, o prețuim mult prea puțin. Sunt niște lucrări de o frumusețe și de un patos care pe noi ca și oameni, români, ne definesc. Este o muzică ce are influențe populare, descrie muncile la câmp, dragostea de țară, iubirea. E creată din suflet pentru suflet. E o muzică cu totul și totul aparte.

Există un rol sau o lucrare pe care v-ați dori să o interpretați în viitor?

Am idei despre ce aș dori să interpretez, dar în momentul de față am un repertoriu destul de vast pe care îl voi întregi cu alte roluri, dar nu pot spune în mod special că îmi doresc ceva exact.

Colaborarea cu Orchestra de Cameră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima” este esențială pentru succesul concertului DOR din Nürnberg. Ce vă inspiră în această colaborare și cum descrieți relația dvs. cu dirijorul şi membrii orchestrei în pregătirea pentru acest eveniment special?

Eu cu Maestrul Cristian Sandu am o relație deosebită, ca să v-o descriu la subiect, el este cel care m-a abordat într-un mod serios și m-a adus pe calea pe care acum sunt. Prin el am cunoscut oamenii care m-au ajutat și mă ajută în continuare în studiul muzicii. Maestrul Cristian Sandu este unul dintre cei mai importanți oameni pentru mine. Cu membrii orchestrei mă cunosc din alte colaborări și astfel ne bucurăm când ne revedem în alte proiecte, împreună o să facem acest Proiect, unul de neuitat, că să ne fie DOR de el.

Interviu realizat de Mara A. MUNTEAN

Foto 2: Nicu Cherciu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut