Statul alocă sume enorme pentru concediile medicale ale clujenilor

În anul 2021, aproape 203.000 de concedii medicale au fost eliberate în județul Cluj. În ultimii ani, numărul de cereri de concedii medicale a crescut considerabil, iar Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a județului Cluj trebuie să plătească sume enorme pentru concediile clujenilor care se îmbolnăvesc. Numai anul trecut au fost alocați 118.441.269 lei pentru asistență socială în caz de boli.

Datele Casei Județene de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj arată că anul trecut au fost aprobate 203.619 concedii medicale, cu 10 la sută mai puțin față de 2020. Dintre acestea, 2.375 au fost concedii medicale solicitate cu cereri de recuperare, 1632 concedii medicale eliberate autoasiguraților (persoane fizice autorizate care au încheiat contract pentru concedii și indemnizații cu CAS Cluj și persoane preluate în plata de către CAS Cluj). De asemenea, au fost eliberate 120 concedii medicale persoanelor beneficiare de servicii medicale în alte state membre în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European.

Alte 912 de concedii medicale au fost aprobate persoanelor fizice care au încheiat cu CAS Cluj contrate de asigurare pentru concedii și indemnizații.

Val de concedii medicale în luna iunie

Conform statisticilor Casei de Asigurări Cluj, cele mai multe certificate de concedii au fost eliberate în luna iunie. Astfel, pentru asistența socială în caz de boli de care au beneficiat clujenii în luna iunie 2021 s-au decontat aproximativ 22 de milioane de lei, asta înseamnă 20 la sută din cât s-a cheltuit pentru întreg anul trecut cu concediile medicale.

Datele arată că și toamna clujenii se îmbolnăvesc destul de des. Astfel, pentru luna septembrie s-au decontat 15.234.436 lei, iar pentru octombrie 12.568.594 lei.

Majoritatea concediilor medicale au fost acordate pentru boli obișnuite, care se compensează cu 75 la sută din baza de calcul.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut