Statuia lui Iuliu Maniu, înapoi pe soclu. Emil Boc: „Îmi asum public cele întâmplate și îmi cer scuze”

Statuia lui Iuliu Maniu de lângă Bastionul Croitorilor a fost repusă, luni, în soclu, după ce la sfârșitul săptămânii trecute, a fost mutată, în contextul lucrărilor de modernizare din acea zonă. Primarul Emil Boc a explicat ce s-a întâmplat și cum au stat, exact, lucrurile. El a subliniat că a fost o inabilitate de comunicare și o lipsă de informare dar nu a fost lipsă de respect sau un gest fățiș făcut împotriva marelui Iuliu Maniu,

În 5 februarie, la statuia lui Iuliu Maniu se vor depune coroane de flori, în contextul împlinirii a 70 de ani de la moartea sa.

“Mă aflu în fața statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare, Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca. În condițiile în care mutarea temporară a statuii în vederea efectuării lucrărilor de amenjare a străzii a suscitat în opinia publică o intensă emoție, sunt nevoit să vin cu câteva precizări și aș vrea să încep în primul rând cu scuzele de rigoare pe care primăria și eu prsonal le adresez tuturor celor care au fost extrem de sensibili la ceea ce se întâmplă în Cluj-Napoca cu modernizarea acestei zone și în special cu statuia marelui om politic Iuliu Maniu.

In această zonă se fac lucrări de modernizre pe baza unui proiect european pe care îl avem în finanțare, lucrări care presupun amenajare de spațiu verde, parc, un loc în care să petrecem momente plăcute, în preajma Bastionului Croitorilor. În cadrul acestui proiect a fost o inabilitate a firmei care lucrează pe acest șantier ca la sfârșitul săptămânii trecute să decidă mutarea temporară a statuii marelui om politic Iuliu Maniu fără o informare prealabilă și fără o protejare corespunzătoare care în egală măsură m-a indignat și pe mine și pe foarte mulți români de bună credință. Imediat ce am aflat de această situație, am decis să mă implic personal astfel încât situația să reintre în normalitate și să reacordăm acestei statui și omului politic Iuliu Maniu prestigiul pe care îl merită, și să decidem ca tot ceea ce se va amenaja în această zonă să se facă în jurul acestei statui având ca pilon central această statuie. Mulțumesc firmei constructoare (care nu înțelege că mutarea unei statui nu este același lucru ca și mutarea unei conducte de apă sau a unui stâlp de iluminat, pentru ei, din nefericire, uneori reprezintă același lucru).

Nici ei nu au fost suficient de informați și nici ei nu ne-au informat pe noi și am ajuns în situația pe care am avut-o, extrem de neplăcută. Dar repet. s-au mobilizat încă din weekend, astfel încât să aducem situația la normalitate.

În consecință, s-au făcut modificările legate de diferența de nivel, s-a lucrat la amenajarea soclului, astfel încât acum statuia va rămâne pe această poziție, la locul cuvenit, cu respectul pe care îl merită în continuare marele om și patriot Iuliu Maniu, într-in părculeț extrem de frumos pe care îl vom avea aici, lângă Bastionul Croitorilot.

De astăzi, acest balast va fi pus pe jos, se va amenaja cu piatră spartă, după care se va amenaja cu granit întreaga arie din jurul statuii astfel încât să acordăm respect acestui monument al orașului nostru. Știm că în 5 februarie se împlinesc 70 de ani de la stingerea din viață a marelui om politic, astfel încât se vor putea desfășura ceremonii. Chiar dacă va fi un șantier în derulare, vom pregăti ceremonii cât mai decent.

Clujul își respectă valorile, respectă marile personalități ale neamului românesc, Iuliu Maniu se va bucura întotdeauna de recunoașterea și prestigiul pe care îl merită în istoria românilor.

(…)Ne pare rău că acest moment a fost gestionat nu cum trebuie de către muncitorii firmelor de construcții, dar care, repet, nu au înțeles dimensiunea istorică a acestei statui, îmi asum public cele întâmplate și în consecință, îmi cer scuze față de cei care pe bună dreptate s-au simțit supărați, indignați de modul cum am gestionat (n.red situația) – nu eu personal, dar instituția pe care o reprezint prin firmele constructoare care lucrează în domeniu- dar vă asigur că această situație a fost remediată”, a spus Emil Boc.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut