Staisticienii din Cluj nu ies în stradă, dar susțin revendicările colegilor din București

Joi, nu vom vedea un miting al statisticienilor în fața sediului instituției de pe str. Brassai din Cluj-Napoca, deși angajații Direcției Județene de Statistică Cluj sunt la fel de nemulțumiți ca și colegii lor din București, care au anunțat că vor recurge la această formă de protest.

Pentru joi este anunțat un miting de protest al salariaţilor Institutului Național de Statistică (INS), în fața sediului din București al acestei instituții, deoarece statisticienii sunt nemulțumiți nerespectarea legii de salarizare 153/2017, de tratamentul discriminatoriu faţă de această categorie profesională şi de blocarea veniturilor la nivelul anului 2020.
În Cluj, nemulțumirile sunt aceleași, însă, din informațiile noastre, angajații instituției nu sunt afiliați la un sindicat și în cadrul Direcției nu există, încă, o formațiune de acest fel. ”Noi nu avem un sindicat propriu și nu suntem afiliați nici unui sindicat. Însă, eu sunt de acord cu revendicările colegilor noștri din București și le susțin. Institutul ar trebui să aibă același statut ca cel al Băncii Naționale, iar noi, Direcțiile județene, suntem încadrate incorect la servicii publice deconcentrate. De fapt, noi suntem unități subordonate Institutului. Cu Legea Salarizării am fost trecuți pe grilă teritorială, apoi nu au mai fost acordate acele majorări salariale anuale prevăzute în lege. Sunt foarte multe neconcordanțe. Alte instituții din teritoriu sunt salarizate pe grilă centrală, noi nu. Nemulțumirile există.”, explică Mariana Negrilă, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Cluj.

În plus, Direcția are doar 43 de angajați (cu șofer cu tot), iar cantitatea de muncă care trebuie depusă este mult mai mare decât în alte județe mai puțin dezvoltate decât Clujul. ”Gradul de încărcare este foarte mare la nivel de salariat, deoarece județul este dezvoltat economic și sunt foarte multe societăți, așa că volumul de date pe care îl colectăm este foarte mare.”, mai spune Mariana Negrilă.

Sindicatul din Institutul Național de Statistică București, organizatorul protestului de joi, a adresat o scrisoare deschisă primului ministru, în care se spune „Ne aflăm în situaţia în care, deși ar trebui ca începând cu 1 ianuarie 2022 aceşti salariaţi să beneficieze de cuantumul salariilor de bază aferente grilei de salarizare pentru anul 2022, aceştia vor avea, din nou, veniturile blocate la nivelul anului 2020, ȋn vreme ce Secretariatul General al Guvernului, o instituţie eminamente politică şi nu tehnică, ȋn subordinea / coordonarea căreia INS este, beneficiază de grilele de salarizare maxime, aferente anului 2022, încă din anul 2017. (…) Până în prezent ne-am lovit de un dezinteres al Guvernului României în ceea ce priveşte intenţia de motivare a salariaţilor din INS şi de asigurarea desfăşurării în condiţii optime a activităţii instituţiei, având în vedere caracterul specific al activității pe care o desfășoară.” Sindicaliștii mai afirmă că este regretabil că ”salariaţii INS se află în situaţia de a apela la formele legale de protest datorită refuzului repetat al guvernelor de a aplica ȋn mod unitar şi nediscriminatoriu legea salarizării”.
Să mai spunem că, în prezent, la nivel naţional există aproximativ 2.000 de posturi de statisticieni, dintre care doar circa 1.600 sunt ocupate. Trebuie precizat că toate strategiile şi politicile decizionale sunt elaborate şi fundamentate pe baza analizelor statistice, cantitatea şi calitatea datelor având o importanţă crucială. Statisticienii sunt implicati în acţiuni majore la nivel naţional şi european, printre care: Recensământul General Agricol (desfășurat anul trecut), Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, alegerile prezidenţiale, parlamentare şi locale, proiecte şi colaborări cu Banca Naţională a României, Banca Mondială, Comisia Europeană etc. În România, se va desfăşura în acest an Recensământul Populaţiei și Locuințelor, iar majoritatea activităților esenţiale ale acestui proces vor fi asigurate de salariaţii Institutului Naţional de Statistică.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut