Sprijin financiar pentru fermieri

Adrian Oros (foto), ministrul Agriculturii, a anunțat că măsura sM 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” are alocată o sumă de 760 de milioane de euro şi va fi lansată în luna septembrie, iar beneficiari vor fi fermierii care doresc să îşi facă capacităţi de depozitare şi procesare.


„Când am făcut analiza nevoilor şi analiza SWOT am constatat că deficitul balanţei comerciale este cauzat în primul rând de o slabă capacitate de depozitare şi procesare şi atunci foarte mulţi dintre fermieri, producători de materii prime – cereale boabe sau animale – preferă să vândă sub această formă fără să avem valoare adăugată şi noi să importăm hrană procesată cu mare valoare adăugată. Singura modalitate prin care ministerul poate interveni ca să schimbe această paradigmă este să sprijine consistent investiţiile în depozitare şi procesare. Şi facem acest lucru, alocând 760 de milioane de euro pentru doi ani de zile doar pentru depozitare şi procesare în ferme. Aici sunt beneficiari doar fermierii care doresc să îşi facă capacităţii de depozitare şi procesare”, a precizat Adrian Oros într-o conferinţă de presă.
Tot în septembrie va fi lansată submăsura sM 4.2 Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole” pentru care este alocată o sumă de 140 de milioane de euro şi încă 10 milioane pentru sectorul pomicol. Ministrul Agriculturii a mai anunţat că pentru sM 4.3 „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, măsură care va fi lansată în octombrie și este destinată UAT-urilor, au fost alocate 100 de milioane de euro.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut